Kaník: Vláda ide spraviť z minimálneho dôchodku kladivo na ľudí v 2. pilieri

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 15:01 • 2 min
Kaník: Vláda ide spraviť z minimálneho dôchodku kladivo na ľudí v 2. pilieri

BRATISLAVA - Z minimálneho dôchodku nezostane kameň na kameni. Myslia si to opoziční poslanci Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Jozef Mihál (SaS) a Erika Jurinová (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

 Vláda a poslanci Smeru-SD chcú totiž podľa nich cez pozmeňujúce návrhy zmeniť zákon o sociálnom poistení, ktorým sa minimálny dôchodok zavádza.
     

Hoci sa táto novela posunula do druhého čítania len na aktuálnej schôdzi, už dnes o 19.00 h má o ňom diskutovať sociálny výbor, na ktorom sa majú predstaviť návrhy na zmenu. Definitívne hlasovanie o novele bude pritom až na ďalšej schôdzi, ktorá má naplánovaný začiatok na 5. mája. Opoziční poslanci preto považujú takýto postup za neštandardný, v takom predstihu sa podľa nich o zákonoch vo výboroch nezvykne rokovať. 
     

Čo presne má byť v pozmeňujúcich návrhoch, opoziční poslanci nevedia. Podľa čiastkových informácií, ktoré majú a tiež tých, ktoré sa objavili v médiách, sa má minimálny dôchodok znižovať ľuďom, ktorí sú v druhom pilieri. "Zo zákona o minimálnom dôchodku sa ide urobiť kladivo na druhopilierových dôchodcov," myslí si Kaník. Pre verejné financie je pritom podľa neho lepšie, keď si ľudia sporia v kapitalizačnom systéme. "Tí, ktorí sa správali takto zodpovedne, budú potrestaní," vyčíta Kaník vláde.
     

Podľa Mihála takto vláda koná z lásky k peniazom, ktoré majú ľudia uložené v druhom pilieri a ktoré chce získať pre seba. To dosiahne tým, že ľudia z druhého piliera odídu. Spolu s nimi sa totiž presunú do prvého, priebežného piliera aj ich nasporené peniaze. "Spôsob, akým rokuje sociálny výbor je dôkaz toho, ako im tie peniaze nedajú pokoj a chcú ich mať," domnieva sa Mihál. 
     

Šéf sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer-SD) však v takomto rokovaní sociálneho výboru nevidí nič neštandardné. Dnes je podľa neho normálny pracovný deň, parlament rokuje. Takto v predstihu sa podľa neho o zákonoch rokovalo vo výboroch aj v minulosti. Diskusiu o minimálnom dôchodku navrhol podľa vlastných slov presunúť až na 19. hodinu preto, lebo vtedy môže prísť na výbor aj minister práce Ján Richter (Smer-SD).
     

"Nie je za tým žiaden iný zámer," konštatoval Podmanický. Opozičným poslancom je ochotný dať pozmeňujúce návrhy k novele vopred, momentálne ale podľa neho ešte nie sú úplne dopracované. Prisľúbil však, že ich dostanú v predstihu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies