Kaník: Ak nezmeníme systém sociálnych dávok, odpílime si pod sebou konár

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 14:37 • 2 min
Kaník: Ak nezmeníme systém sociálnych dávok, odpílime si pod sebou konár

BRATISLAVA – Sociálny systém môže na Slovensku fungovať aj inak ako v súčasnosti. Nemal by totiž ľuďom hovoriť, že pracovať je nevýhodnejšie ako poberať sociálne dávky a že nájdenie práce znamená zníženie rodinného "príjmu".

slovakia

left justify in out

Je o tom presvedčený opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. V Národnej rade (NR) SR dnes plénu predstavil sériu zákonov, ktoré pripravil spolu s ďalšími kolegami zo strany.

"Vyrábame ľudí, ktorí nikdy nevideli pracujúcich rodičov. Pokiaľ nezmeníme tento systém, pílime si pod sebou konár," vyhlásil Kaník v závere 12. rokovacieho dňa aktuálnej schôdze. Navrhuje preto napríklad zmeny pri vyplácaní príspevku pri narodení dieťaťa. Podľa neho by naň mali mať nárok len tie rodiny, kde aspoň jeden z rodičov pracoval za posledné štyri roky minimálne 270 dní, prípadne študoval na vysokej či strednej škole.

Opozícia chce takto podľa Kaníka ukázať ľuďom, že keď pracujú, budú sa mať lepšie. "Súčasný stav je taký, že cez celú spleť sociálnych dávok získavajú väčší benefit tí, čo nepracujú," kritizoval aktuálny systém. Vyzval preto poslancov, aby nad tým prestali zatvárať oči. "Prestaňme veriť bratislavským ľavicovým intelektuálom, ktorí v živote nevideli, ako to je," vyhlásil. Sociálnou politikou, ktorá je vlastne nesociálna, sa podľa neho najviac škodí samotným ľuďom.

SDKÚ-DS zároveň predstavila dva návrhy zmien v Zákonníku práce. Upraviť chce aj zákon o priestupkoch či stavebný poriadok. Tesne pred záverom rokovacieho dňa sa ešte poslanci chvíľu venovali novele zákona o spotrebiteľských úveroch z dielne KDH.  V rokovaní bude parlament pokračovať v utorok 4. júna. Diskutovať by sa malo o ďalších poslaneckých návrhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies