Vláda schválila zmeny v zákone o pobyte cudzincov. Čoho sa týkajú?

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 13:00 • 2 min
Vláda schválila zmeny v zákone o pobyte cudzincov. Čoho sa týkajú?

Slovensko zosúlaďuje legislatívu so smernicou Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/1883 z 20. októbra 2021 o podmienkach vstupu a pobytu štátnych príslušníkov tretích krajín na účely vysokokvalifikovaného zamestnania.

slovakia

left justify in out

Pre výkon vykvalifikovaného zamestnania bude postačujúce vysokoškolské vzdelanie 1. stupňa, pri vybraných zamestnaniach z oblasti informačných a komunikačných technológií budú postačovať vyššie odborné zručnosti, ktoré sa preukazujú odbornou praxou vykonávanou vo vysokokvalifikovanom zamestnaní. Predlžuje sa obdobie, na ktoré sa vydáva potvrdenie o možnosti obsadenia voľného pracovného miesta, ktoré zodpovedá vysokokvalifikovanému zamestnaniu zo štyroch na päť rokov.

Modrá karta Európskej únie je prechodným pobytom oprávňujúcim štátneho príslušníka tretej krajiny vstúpiť, zdržiavať sa, pracovať na území Slovenskej republiky na účel výkonu vysokokvalifikovaného zamestnania, vycestovať z územia Slovenskej republiky a opätovne vstúpiť na územie Slovenskej republiky v čase, na aký mu bola vydaná.

Okrem iného ustanovuje príslušnosť Ministerstva vnútra SR na uznávanie cestovných dokladov iných štátov sveta, ukladá povinnosť štátnym príslušníkom tretích krajín preukázať sa pri vycestovaní z územia SR platným cestovným dokladom rovnako ako pri vstupe na naše územie, navrhujú sa nové dôvody na neudelenie národného víza a zavádza sa možnosť podať žiadosť o udelenie národného víza aj prostredníctvom externého poskytovateľa služieb.

Medzi ďalšími prijatými zmenami je aj rozšírenie definícií situácií, v ktorých môže byť štátnemu príslušníkovi tretej krajiny odopretý vstup alebo pobyt na území Slovenskej republiky. Táto zmena explicitne uvádza prípady, kedy sa príslušník tretej krajiny vráti, resp. nevráti do svojej domovskej krajiny alebo iného členského štátu po vydaní rozhodnutia o administratívnom vyhostení. Napríklad v prípade, ak nebude možné jednoznačne zistiť totožnosť nelegálneho migranta.

V súvislosti s riešením nelegálnej migrácie sa tiež navrhuje zavedenie oprávnenia policajta v súvislosti s predvedením cudzinca vykonať prehliadku telefónu, telekomunikačného, audiovizuálneho alebo obdobného zariadenia alebo elektronického nosiča, ktoré má cudzinec pri sebe, s cieľom čo najrýchlejšie zistiť jeho totožnosť a štátnu príslušnosť.

Tieto zmeny sú súčasťou širšieho úsilia o aktualizáciu a zefektívnenie migračnej a vízovej politiky Slovenskej republiky. Cieľom je zlepšiť kontrolu nad migráciou a zároveň uľahčiť procesy pre legálnych migrantov a návštevníkov z tretích krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Ilustračné (TV Noviny)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies