Kandidáti na prezidenta majú posledné hodiny na kampaň

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 11:15 • 2 min
Kandidáti na prezidenta majú posledné hodiny na kampaň

BRATISLAVA - Oficiálna kampaň kandidátov na prezidenta SR - stretnutia s voličmi či propagácia vo vysielaní médií sa skončí vo štvrtok ráno.

slovakia

left justify in out

Presne o 7:00 vo štvrtok 13. marca začne platiť predvolebné informačné moratórium. Informačné moratórium podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta trvá 48 hodín pred začiatkom hlasovania. Platí aj počas sobotňajšieho prvého kola voľby prezidenta SR až do zatvorenia volebných miestností. V prípade, že sa uskutoční druhé kolo voľby, volebné moratórium pred druhým kolom voľby sa začne vo štvrtok 27. marca o 7:00.

Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa môžu zverejňovať už len dnes. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas hlasovania. Oficiálna volebná kampaň 14 kandidátov na post prezidenta SR sa podľa zákona začala 15 dní pred voľbou, teda 28. februára.

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia pre voľbu prezidenta SR. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov.
Po podpísaní zápisníc z jednotlivých volebných okrskov bude priebežné výsledky zverejňovať Štatistický úrad SR na doménach - https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v sobotu 15. marca v noci pred 23:00. Postupne sa tu zverejnia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Oficiálne výsledky hlasovania vyhlási ÚVK v nedeľu 16. marca.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo volieb sa bude konať o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu v marcových voľbách všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 15. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. O post hlavy štátu sa v marcových prezidentských voľbách pôvodne uchádzalo 15 kandidátov, čo je rekordný počet. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies