Bratislavské jazzové dni ponúknu svetový jazz aj súčasné hviezdy

NETKY.SK • 21 September 2023, 20:00 • 2 min
Bratislavské jazzové dni ponúknu svetový jazz aj súčasné hviezdy

BRATISLAVA - Jesenný sviatok jazzu a dobrej hudby ponúknu počas troch dní od 20. do 22. októbra Bratislavské jazzové dni. Organizátori zverejnili ďalšie mená, ktoré potešia nielen hudobných fajnšmekrov, sú nimi spevák a klavirista Reuben James, výnimočná americká saxofonistka Lakecia Benjamin a trubkár Theo Croker. Rozširujú tak program, ktorého hviezdami sú mená ako The Comet Is Coming, Kamaal Williams a Kokoroko, informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

slovakia

left justify in out

Coheadlinerom piatkového (20. 10.) večera bude Reuben James, spevák, klavirista a skladateľ, ktorý je považovaný za jedného z najkreatívnejších umelcov na súčasnej jazzovej scéne. Ako klavirista ovláda virtuózne jazzové techniky, ako spevák má sladký, jemný soulful hlas, vyvinul svoj vlastný, jedinečný zvuk a štýl a stal sa jedným z najzaujímavejších hlasov britskej hudby. Hlavnou hviezdou piatkového večera je londýnske zoskupenie The Comet is Coming na čele s geniálnym saxofonistom Shabakom Hutchingsom. Trio v zložení saxofón, klávesy a bicie mieša jazz a funk s elektronickou hudbou a psychedelickým rockom.

 

 

V sobotu 21. októbra sa premiérovo na Slovensku predstaví Lakecia Benjamin, výnimočná americká saxofonistka, ktorá pred svojou sólovou kariérou hrávala a nahrávala s viacerými známymi umelcami. Jej sľubne naštartovanú kariéru zbrzdila vážna autonehoda a epidémia, ktorá zobrala pätnásť členov jej rodiny. Večer vyvrcholí koncertom britského klaviristu Kamaala Williamsa, ten začínal kariéru s Yussefom Dayesom. Po spoločnom megaúspešnom projekte Yussef Kamaal sa Williams rozhodol pre sólovú kariéru a v súčasnosti je známy aj tým, že na jeho koncertoch dostáva veľa priestoru improvizácia.

 

Nedeľný (22. 10.) večer aj samotný festival vyvrcholí koncertom osemčlenného londýnskeho zoskupenia Kokoroko. Skupina mieša gospelovú hudbu západnej Afriky s jazzom a zvukmi tanečnej scény. Ide o jedinečný, typicky londýnsky sound, do ktorého každý člen prináša vlastné, pestrofarebné hudobné pozadie.

 

Do programu Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa ešte pribudnú mená slovenských hudobníkov. Súčasťou festivalu je aj súťaž Pódium mladých talentov Nadácie SPP, ktorá každoročne predstavuje najlepšie mladé hudobné projekty a talenty nielen zo Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bratislavské jazzové dni Foto: SITA / Jana Birošová (archívna fotografia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies