Kamil Peteraj vydal zbierku S tebou a bez teba

NETKY.SK • 7 Október 2015, 09:01 • 2 min
Kamil Peteraj vydal zbierku S tebou a bez teba

BRATISLAVA – Známy slovenský básnik a textár Kamil Peteraj prichádza v týchto dňoch s knižnou novinkou S tebou a bez teba. Za účasti autora ju utorok večer (6.10.) prezentovalo vydavateľstvo Ikar. Do života ju uviedla dvojica spevákov Kristína a Robo Grigorov.

slovakia

left justify in out

Majster slova Kamil Peteraj je najúspešnejším autorom kníh poézie a textov populárnych piesní. Doteraz sa predalo viac ako 55.000 výtlačkov jeho kníh, čo v oblasti vydávania slovenskej poézie predstavuje absolútny rekord. Všetky jeho knihy sa stretli so širokým čitateľským ohlasom. Zbierka S tebou a bez teba je autorským zostrihom z troch Peterajových úspešných kníh: V slepých uličkách, Breviár lásky a Čo bolí, to prebolí. Zbierku pripravil Ikar pri príležitosti životného jubilea autora.

 

"Pri výbere som zohľadňoval, že niektoré z mojich textov, napríklad Medulienka, Biely kvet, Vyznanie, Koloseum a podobne, sú natoľko notoricky známe, že v knižnej podobe by pôsobili nadbytočne. Naopak, do výberu som zaradil texty, ktoré niekedy unikli pozornosti, niektoré ešte neboli publikované," uviedol pre médiá už pár dní sedemdesiatnik Kamil Peteraj.

 

Kniha je podľa jeho slov "popová," sú v tej básne a texty piesní, medzi nimi Podnájom, Pravá láska, Keď pavúk svoje siete dotká (piesne Pavla Hammela), Zabudnuté sa vráti, Malá smutná baletka (Marika Gombitová), Bažant na víne, Atlantída, Balada o poľných vtákoch (Miro Žbirka), Nepáľme to krásne v nás (Marika Gombitová a Miro Žbirka), Čo bolí, to prebolí (Martha a Miro Žbirka), Pocta Majakovskému, Edo, Láska pivo anjel a smútok, Posledný valčík pre Európu (Robo Grigorov). Kniha ponúka texty, netexty, poptexty, poznámky, sentencie, marginálie, úryvky a iné materiály. Ako konštatuje samotný autor, v knihe sú texty / poptexty, ktoré mu pomáhal písať život.

 

Kamil Peteraj (1945), spisovateľ, básnik, textár, má za sebou naozaj veľmi bohatú tvorbu. Knižne vydal vyše dve desiatky zbierok poézie a kníh s piesňovými textami. Za zbierky V slepých uličkách, Voňavé tajomstvá, Breviár lásky, Čo bolí, to prebolí a Čo sa šeptá dievčatám získal Zlaté, resp. Platinové knihy. Za básnickú zbierku Čo sa šeptá dievčatám dostal v roku 2007 aj cenu literárnej kritiky Zlaté pero.

 

Na otázku TASR, čo sa píše ľahšie - básne alebo texty – Kamil Peteraj odpovedal: "Ťažko povedať, je to iný druh úsilia, báseň je voľnejšia, text je vždy záväzný, ide na hudbu. Takže to je iné úsilie. Skôr by som povedal, že vždy ide o to, ako prichádza nápad, ten je rozhodujúci, v jednom aj druhom. Ja to nerozlišujem, mám to dosť blízko seba, a čo je také podivuhodné, ešte stále to robím rád."

 

Presnú evidenciu vytvorených piesňových textov si Kamil Peteraj nerobí. "V archivárskych schopnostiach som dosť slabý. Nemám presne spočítané, koľko textov piesní som napísal, poviem to iba odhadom, je to medzi šesťsto – osemsto. Nie je dôležité, koľko textov autor napíše, ale koľko textov ho prežije. Máme iba dve možnosti, buď autor prežije svoje texty alebo svoju tvorbu, alebo texty a tvorba prežije autora. Pevne verím, ako sa ukazuje, že mnohé texty majú svoje roky a stále žijú. Verím, že sa podarí, že moje texty prežijú mňa ako autora," dodal jubilujúci autor.

 

"Kamil Peteraj je pre nás úžasná značka, veľmi sa tešíme, že je v našom vydavateľstve. Stačí povedať Kamil Peteraj a že vychádza nová kniha, tak hneď vzbudí záujem u našich čitateľov. Tešíme sa na každú spoluprácu s ním, pán Peteraj je perfekcionista, do poslednej chvíle pracuje na finálnej podobe. Vieme, že z jeho ruky vyjde vždy veľmi kvalitné, úprimné a skvelé dielo, ktoré je pohladením pre dušu," povedala pre TASR riaditeľka Ikaru Valéria Malíková.

 

Kamil Peteraj je spolu s Borisom Filanom považovaný za zakladateľa modernej slovenskej textovej tvorby. Texty piesní začal písať na podnet Mariána Vargu, ktorý bol v tom čase členom skupiny Prúdy. Prvé dva texty napísal Peteraj už v roku 1968 na prvý album skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky. Boli to skladby Jesenné litánie a Dám ti lampu. Pre Mariku Gombitovú napísal texty všetkých pesničiek, ktoré vydala na deviatich albumoch v rokoch 1979 až 1994. V uplynulých dňoch napísal texty na nový album Roba Grigorova Dych, pre pripravovaný album Pavla Hammela Z pekla šťastie, ktorý vychádza o mesiac, či text Live pre Mira Žbirku na jeho nový album Miro alebo úplnú novinku Na vysokej skale, duet Kristíny a Roba Grigorova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies