Americký generál Milley navrhuje vyslať do východnej Európy viac vojakov

NETKY.SK • 6 Apríl 2022, 06:11 • 2 min
Americký generál Milley navrhuje vyslať do východnej Európy viac vojakov

WASHINGTON - Predseda Zboru náčelníkov štábov (JCS) armády USA Mark Milley v utorok vyjadril presvedčenie, že na územie členských krajín NATO vo východnej Európe by malo byť vyslaných ešte viac amerických vojakov, aby odradili Rusko od ďalšej agresie.

slovakia

left justify in out

Podľa Milleyho je potrebné na východné krídlo aliancie vyslať viac amerických vojakov, ktorí by tam boli trvale rozmiestnení a rotovali by medzi viacerými stálymi základňami, ktoré by zriadili partneri z NATO. Tým by sa podľa neho skombinoval princíp rotácie so stálym rozmiestnením.

 

„Domnievam sa, že mnohí naši európski spojenci, hlavne tí z pobaltských krajín, Poľska, Rumunska, prejavujú veľkú, veľkú ochotu zriadiť stále základne. Oni ich postavia a zaplatia príslušné náklady," povedal kongresmanom generál Milley, ktorý je najvyššie postaveným dôstojníkom armády USA.

 

img

 

Generál vyjadril presvedčenie, že Ruskom rozpútaný konflikt na Ukrajine je „najväčšou hrozbou pre mier a bezpečnosť v Európe a možno aj v celom svete" za 42 rokov jeho vojenskej služby.

 

Pripomenul pritom, že aj druhu svetovú vojnu rozpútali mocnosti, ktoré sa pokúsili meniť hranice prostredníctvom vojenskej agresie.

 

Na súčasnej situácii je podľa generála Milleyho pozitívne to, že sa slobodný svet mobilizuje a je odhodlaný nedopustiť, aby v Európe vypukla ďalšia veľká vojna. Konflikt rozpútaný Ruskom na Ukrajine podľa jeho odhadu nebude krátky a bude sa rátať „minimálne na roky".

 

Momentálne je v európskych krajinách rozmiestnených viac než 100 000 amerických vojakov. Pred ruským útokom na Ukrajinu ich tam bolo približne 80 000, píše agentúra Reuters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies