Nemecko za minulý rok poskytlo finančnú pomoc tisíckam migrantov

NETKY.SK • 25 Február 2019, 10:16 • 2 min
Nemecko za minulý rok poskytlo finančnú pomoc tisíckam migrantov

BERLÍN - Nemecké orgány minulý rok finančne podporili 437 utečencov pri návrate do Sýrie. Vyplýva to z predbežných údajov poskytnutých spolkovou vládou na základe požiadavky hovorkyne frakcie strany Ľavica (Die Linke) pre vnútropolitické otázky Ully Jelpkeovej.

slovakia

left justify in out

Vláda vo svojom vyjadrení zdôraznila, že nikto nie je posielaný z Nemecka naspäť do Sýrie proti svojej vôli. A práve takýmto postupom chce Berlín aj naďalj pokračovať. Sýrskych občanov navyše spolkové orgány nijakým spôsobom nepovzbudzujú k dobrovoľnému vycestovaniu, aj keď samotnú cestu sami zafinancujú.

 

img

nemecký parlament Bundestag, Berlín

 

Americký časopis Foreign Policy priniesol pred dvoma týždňami správu o Palestínčanovi zo Sýrie, ktorý sa rozhodol utiecť do Nemecka. S finančnou podporou Berlína sa však vrátil, pretože s ním nemohla ísť jeho sýrska snúbenica. Pri tzv. zlučovaní rodín utečencov totiž platí, že ak utečenec ešte pred útekom uzavrie s partnerom manželstvo, tak len v takomto prípade môže žiadať o finančnú podporu. Podľa tvrdení príbuzných spomínaný muž po návrate do Damasku dostal predvolanie od tajnej služby a zmizol. Ďalší Palestínčan v podobnej situácii sa údajne stratil na libanonsko-sýrskej hranici, keď cestoval za svojou manželkou. V jeho prípade zlúčenie rodiny stroskotalo na chýbajúcich dokladoch.

 

img

 

Strana Ľavica vyčíta nemeckej vláde bezcitnú politiku, ktorou privádza utečencov do zúfalej situácie. "Mnohí z nich stoja pred voľbou, či zostať ďalšie roky odlúčení od svojich najbližších príbuzných, alebo sa vrátiť k svojim rodinám v prostredí vojny a prenasledovania, a tým sa zahrávať s vlastným životom," uviedla Jelpkeová.

 

img

 

Od začiatku roka 2019 je v Nemecku možné vyplácanie finančnej podpory aj pri dobrovoľnom návrate do Eritrey, Líbye či Jemenu. Zatiaľ však podľa oficiálnych údajov nikto z migrantov o takýto príspevok nepožiadal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies