Kaliňák: Rezort chce rekonštruovať priestory obvodných oddelení PZ

NETKY.SK • 31 December 2016, 11:35 • 2 min
Kaliňák: Rezort chce rekonštruovať priestory obvodných oddelení PZ

BRATISLAVA - Úroveň bezpečnostnej situácie na Slovensku je lepšia ako pred revolúciou. Pre agentúru SITA to povedal minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že tieto výsledky sú pre rezort vnútra zaväzujúce, preto bude aj v roku 2017 robiť všetko pre to, aby Slovensko zostalo jednou z najbezpečnejších krajín na svete.

slovakia

left justify in out

"Čaká nás reorganizácia a nový motivačný systém pre policajtov, aby sme získali čo najviac kvalitných ľudí. Ideme bojovať s tým, aby sme tú prácu urobili do určitej miery zaujímavou aj z pohľadu odmeny,“ povedal minister. Zdôraznil, že odbornosť a kvalita policajtov sa odzrkadlí aj na výsledkoch ich práce. Po novej výzbroji, výstroji a motorových vozidlách z predchádzajúcich rokov bude ďalšou z hmatateľných vecí pre dobrú prácu policajtov rekonštrukcia a obnova policajných obvodných oddelení PZ a služobných priestorov, aj tých, "ktoré nezodpovedajú 21. storočiu,“ uviedol Kaliňák. Reagoval tak na otázku, či zoberie pri rekonštrukciách policajných priestorov do úvahy aj mimoriadnu správu ombudsmanky Jany Dubovcovej o porušovaní ľudských práv na policajných staniciach. Súčasťou mimoriadnej správy ombudsmanky boli výsledky prieskumu, z ktorého vyplýva, že polícia na 18-tich z 19 skúmaných oddeleniach v rámci celého Slovenska využíva okrem policajných ciel aj samostatne vytvorené priestory na obmedzovanie osobnej slobody osôb a porušuje v nich ľudské práva zadržaných. Ich používanie podľa nej nie je upravené v zákone.


"Nie úplne so všetkým, čo pani ombudsmanka napísala v správe, súhlasím. Nemyslím si, že by sme na to nemali oporu v zákone,“ tvrdí minister. Vysvetlil, že medzi vykonaním trestného činu, zadržaním podozrivého a jeho odovzdaním do cely predbežného zadržania, má polícia možnosť obmedziť podozrivého na slobode. "A nie je stanovené, akým spôsobom,“ dodal s tým, že ak by sa polícia rozhodla nechať tohto človeka sedieť v aute desať hodín, mohla by to bez problémov urobiť. To však pre neho nie je riešením.


Zmyslom zriadiť takéto "príručné priestory" bolo podľa jeho slov izolovať človeka od iných ľudí, aby nikomu neublížil, v mnohých prípadoch najmä tým, ktorí na túto osobu prišli na policajnú stanicu podať trestné oznámenie. "Často totiž ide o prípady domáceho násilia alebo ľudí pod vplyvom alkoholu,“ zdôraznil Kaliňák. Ako tvrdí, nie je možné tieto priestory zrušiť, súhlasí však s tým, že sú nevyhovujúce a nezodpovedajú 21. storočiu, preto sú do plánov rekonštrukcie zahrnuté.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies