Grafikon vlakov nie je uzavretý, finálna verzia bude do konca augusta, uviedol Doležal

NETKY.SK • 2 August 2022, 20:33 • 2 min
Grafikon vlakov nie je uzavretý, finálna verzia bude do konca augusta, uviedol Doležal

BRATISLAVA – Návrh nového železničného grafikonu nie je uzavretá vec. Pripomienky dotknutých subjektov sa zapracovávajú a finálna verzia by mala byť hotová do konca augusta.

slovakia

left justify in out

V utorok počas živého vysielania na sociálnej sieti to uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) s tým, že cieľom je zefektívniť a zatraktívniť vlakovú dopravu. „Je to stále živá vec, nie je to uzavretá vec. Hlavne netreba robiť žiadnu paniku,“ skonštatoval Doležal s tým, že sa zapracovávajú pripomienky samospráv, jednotlivcov aj odbornej verejnosti. Do konca augusta má byť podľa jeho slov hotová finálna verzia grafikonu, ktorú dostane vyšší územný celok a ten k nemu prispôsobí autobusy.

 

img

      

Grafikon podľa generálneho riaditeľa sekcie stratégie dopravy na Ministerstve dopravy a výstavby (MDV) SR Rastislava Cenkého vychádza z plánu dopravnej obslužnosti. Momentálne podľa jeho slov prebieha nultá fáza, ktorá reaguje na súčasný stav infraštruktúry a priniesla racionalizačné opatrenia, ktoré zefektívnia železničnú dopravu a pri rovnakých dostupných prostriedkoch zvýšia objednávku zo strany štátu o pol milióna kilometrov. „Budeme jednotkovo efektívnejší, ale aj vyvozíme viac vlakokilometrov,“ zhodnotil Doležal.

 

img

      

Cenký zároveň priblížil, že sa snažili posilňovať železničnú dopravu najmä tam, kde to má potenciál. „Určili sme si, kde na Slovensku bude železnica tvoriť kostru, kde bude nosným dopravným systémom a tam sme sa ju snažili významne posilniť a zatraktívniť,“ ozrejmil.
      

Dodal, že v územiach, kde až tak atraktívna železnica nie je, sa snažili spraviť aspoň také kroky, aby bola zachovaná víkendová turistická doprava, alebo aby tam bola zachovaná železnica v obmedzenom móde. V ďalších etapách bude podľa neho treba dôsledne spolupracovať s autobusovou dopravou, aby sa jednotlivé módy dopĺňali. „Nedokážeme vyhovieť všetkým, ale na základe dát sme chceli uľahčiť cestovanie a zvýhodniť cestovanie vlakom veľkej väčšine cestujúcich,“ poznamenal Doležal.

 

 

Možno vás zaujme: Od vymenovania do funkcie šéfa NSS som prežil najťažšie obdobie v živote, zhodnotil Naď



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies