Štát farmárom prispeje na zelenú naftu

NETKY.SK • 31 Január 2019, 09:42 • 2 min
Štát farmárom prispeje na zelenú naftu

BRATISLAVA - Poskytovanie štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe prostredníctvom zelenej nafty bude slúžiť na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov farmárov.

slovakia

left justify in out

Uviedli to poslanci NR SR za Slovenskú národnú stranu (SNS), ktorí zákon o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe predkladali.

 

Prostredníctvom v stredu schváleného zákona bude štát uhrádzať časť zaplatenej spotrebnej dane z minerálnych olejov poľnohospodárom. „Dôvodom finančnej pomoci bolo, že slovenskí farmári kupujú drahšie palivá, energie, ale aj hnojivá a taktiež majú vyššie náklady na pracovnú silu v porovnaní so susednými štátmi,“ vysvetlil predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

 

img

Tibor Bernaťák

„Farmári môžu predkladať žiadosť o pomoc Pôdohospodárskej platobnej agentúre na základe výzvy, ktorá žiadosti skontroluje,“ doplnil poslanec NR SR za SNS Juraj Soboňa s tým, že agentúra posúdi splnenie podmienok a následne uhradí poľnohospodárovi kompenzáciu v sume verifikovanej výšky pomoci. Platobná agentúra bude poskytovať pomoc presne podľa zákona, čiže podľa množstva určeného v normatíve spotreby minerálneho oleja. Normatív spotreby oleja v rastlinnej výrobe a na veľkú dobytčiu jednotku v živočíšnej výrobe zverejní platobná agentúra vo výzve.

 

img

Predpokladaný objem pomoci pre farmárov je v zákone rozpočtovaný na úrovni 30 miliónov eur ročne v rokoch 2019 až 2021. Účinnosť zákona je stanovená od 1. apríla 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies