Kaliňák: Na podvodníkov s DPH reagujeme vďaka systému oveľa rýchlejšie

NETKY.SK • 13 November 2014, 16:56 • 2 min
Kaliňák: Na podvodníkov s DPH reagujeme vďaka systému oveľa rýchlejšie

BRATISLAVA - K zefektívneniu boja proti daňovým a colným únikom na Slovensku výrazne prispel aj spoločný analytický systém polície a finančnej správy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Bratislave minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pri podpísaní dohody o priamej výmene informácií v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH) medzi Finančným riaditeľstvom SR a Generálnym finančným riaditeľstvom ČR.
     

Šéf rezortu vnútra ocenil spoluprácu slovenskej finančnej správy, polície a generálnej prokuratúry v rámci Daňovej kobry. "Úspechom je nielen približne 86 miliónov eur priamo zachránených peňazí, ale hlavne preventívny účinok, ktorý Daňová kobra má vo vzťahu k príležitostným podvodníkom s DPH. Mala 100-% účinok a tieto občasné problémy úplne vymizli," zhodnotil.
     

Ako zdôraznil, ministerstvám financií a vnútra sa osvedčil spoločný analytický a informačný systém, ktorý využíva Daňová kobra a na ktorom je postavený aj kontrolný výkaz DPH. "Vzhľadom na kapacitu, ktorú tento systém má, ho chceme ešte zásadnejšie rozšíriť, aby sme mohli veľmi rýchlo analyzovať toky zdrojov aj na krajských úrovniach, pobočkách finančných polícií," priblížil Kaliňák.
     

Prezident finančnej správy František Imrecze vyčíslil, že daniari dostanú mesačne približne 100.000 a štvrťročne asi 250.000 daňových priznaní. "Kontrolný výkaz DPH obsahuje všetky transakcie, na základe ktorých daňové priznania vznikli. Keby sme nemali robustnú a rýchlu analytiku, tak by nám to bolo úplne zbytočné, pretože kapacitne ani vecne by sa s tým nedalo vôbec nič urobiť," domnieva sa.
     

Kaliňák pripomenul, že v minulosti si finančná správa a polícia vymieňali informácie fyzicky. "Teraz sa vzájomne online vidíme, čo robíme, čo k nám dochádza, akým spôsobom tie informácie môžeme využiť. Aj preto je reakcia na niektoré firmy, ktoré sa rozhodli byť súčasťou podvodov s DPH, oveľa rýchlejšia," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies