Lekári v USA musia poskytovať interrupcie iba v ojedinelých prípadoch

NETKY.SK • 12 Júl 2022, 09:05 • 2 min
Lekári v USA musia poskytovať interrupcie iba v ojedinelých prípadoch

WASHINGTON – Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok nemocniciam oznámila, že musia poskytovať umelé prerušenie tehotenstva v prípadoch, keď je ohrozený život matky. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd USA zrušil 24. júna ústavné právo na interrupciu a viaceré americké štáty už tieto zákroky na svojom území zakázali. Federálny zákon o núdzovej zdravotnej starostlivosti je však podľa vlády nadradený legislatívam jednotlivých štátov. Príslušný zákon (Emergency Medical Treatment and Active Labor Act; EMTALA) z roku 1986 od zdravotníckych zariadení vyžaduje, aby posúdili stav osoby, ktorá potrebuje starostlivosť, a určili, či tejto osobe hrozí – alebo môže hroziť – nebezpečenstvo.
      

„Na základe tohto zákona, bez ohľadu na to, kde žijú, majú ženy právo na núdzovú starostlivosť vrátane interrupcií," povedal americký minister zdravotníctva Xavier Becerra, ktorého citovala na svojej webovej stránke spravodajská stanica NBC News.

 

      

Tieto usmernenia podľa ministerstva zdravotníctva nie sú reakciou na rozhodnutie súdu. Lekárom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti však pripomínajú, aké sú ich povinnosti na základe federálnych zákonov, vysvetľuje AP. Núdzové situácie sa podľa ministerstva zdravotníctva vzťahujú na mimomaternicové tehotenstvo, komplikácie v spojitosti s prirodzeným potratom či ďalšie situácie.

 

Možno vás zaujme: Rodina a priatelia sa rozlúčili so zastreleným expremiérom Abem



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies