Kalendár s polárnymi výletmi dusí Zuzulovej 140-tisícový rozpočet

NETKY.SK • 21 Október 2011, 02:19 • 2 min
Kalendár s polárnymi výletmi dusí Zuzulovej 140-tisícový rozpočet

Kalendár s polárnymi výletmi dusí Zuzulovej 140-tisícový rozpočet

slovakia

left justify in out

img

Svetový pohár v alpských lyžiarskych disciplínach zavíta do Andorry i do dvoch hál. To sú do novej sezóny najzaujímavejšie výstupy, o ktoré sa na jar postarala generalita svetového lyžovania na kongrese Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS.

Alpský SP je z pohľadu slovenskej slalomárskej hviezdy Veroniky Zuzulovej zaujímavý dodržaním línie predchádzajúcich sezón, ale aj novinkami. Sezónu medzi hustými bránkami pretekárky odštartujú tradične za Severným polárnym kruhom vo fínskom Levi. Ešte v novembri nasleduje tradičná zámorská anabáza v Aspene a podobne ako vlani pred Vianocami francúzsky Courchevel. Medzi sviatkami sa striedajú už roky dve rakúske strediská, tohtoročný Lienz na rozdiel od Semmeringu neposkytne atmosféru nočnej súťaže. Tá však zostane zachovaná na ponovoročnom slalomovom podujatí v Záhrebe, slovinský Maribor sa posúva na neskorší januárový termín (22.) a 12. februára príde na rad atraktívny slalom v Soldeu, teda v andorrských Pyrenejách.

Po dlhšej pauze nasleduje tiež už osvedčený slalom v nemeckom Ofterschwangu (4. marca), o týždeň neskôr vo švédskom Aare. Práve zvýšené náklady na dopravu i na logisticky a pobytovo náročnejšie destinácie pretekov, ako sú dve polárne oblasti, Andorra a dve ruské atrakcie (Soči a Moskva), robia Zuzulovej tímu vrásky na čele. A Zuzulová má ťažké srdce na Slovenskú lyžiarsku asociáciu (SLA). Z jej vlaňajšieho rozpočtu (mimo účelovej olympijskej položky) dostala 35.000 eur. V porovnaní s vlaňajškom tak Zuzulová pocíti škrt viac ako 24.000 eur. Samotný štart na pretekoch Svetového pohára rozpočet pri účasti pretekárky a troch členov tímu nezaťažuje, naopak pomôže malé štartovné a v prípade úspešného výsledku aj pretekárske prémie. No všetko medzi súťažami, a to je okolo sto tréningových dní na snehu, si tím musí hradiť zo zväzových a sponzorských peňazí - pohonné hmoty, ubytovanie, strava, platby za tréningy, letecká nadváha lyžiarskeho materiálu, požičovňa áut.

"Ročne najazdíme okolo 50.000 km a pri spotrebe osem litrov na dve autá je to okolo 12.000 eur. Sem na Zéland sme dopravili 490 kg materiálu, v Európe toho nosíme ešte viac. Za požičovne áut dáme v sezóne okolo 4000 eur. Počas novembrového turné v USA nás stojí jeden jediný deň tréningu 300 dolárov a nie vždy sa nám podarí s niekým spojiť, aby nás to vyšlo na polovicu," zdôrazňuje Timotej Zuzula, ktorý okrem úlohy vedúceho tímu a šéftrénera plní aj funkcie manažéra a lobistu. TASR poskytol pre názornosť prehľad nákladov tímu Veroniky Zuzulovej za účtovný rok 2009. Celkové náklady predstavovali vyše 100.000 eur. Z nich napríklad "prenájom športovísk" (vleky, posilňovňa, ...) 7880 eur, prenájom automobilov 10.620 eur, spotreba PHM 8050 eur, cestovné náklady (ubytovanie, letenky, stravné plus vreckové) 43.010 eur... atď.

Manažér Róbert Magát teraz počíta logicky s vyšším rozpočtom, pričom 140 tisíc eur je len orientačná suma. Mala by "uniesť aj rakúsky Schladming, ktorý medzi 14. a 18. marcom hostí účastníkov finále Svetového pohára, pravda účasť v redukovanom štartovom poli si musí Zuzulová najprv vybojovať sezónnymi výsledkami. Svetoznáma "Planai" s mimoriadne vyprofilovaným svahom však okrem finálového týždňa zostáva osobitne aj v mužskom kalendári a 24. januára bude nočný slalom vyvrcholením silných klasických podujatí po Novom roku. Tesne predtým je v mužskej kategórii na programe neďaleký Kitzbühel, ktorý zostane vo svojom exkluzívnom šate napriek snahám niektorých členov FIS o zmenu. Viacerým oči "kole" fakt, že počas hahnenkammského podujatia sa realizuje tradičná a už ináč vyhynutá forma klasickej alpskej kombinácie, pozostávajúcej zo zrátania výsledkov sobotňajšieho obávaného zjazdu na Streife a nedeľňajšieho dvojkolového slalomu na susednom Ganslernhangu. Revolucionári samozrejme nežiadali obe prestížne špeciálne súťaže zmeniť, ale namiesto kombinácie chceli uskutočniť v piatok modernú superkombináciu s osobitnou súťažou v zjazde a jednokolovom slalome. Nič sa však nezmenilo a v piatok sa pôjde, v Kitzbüheli tiež už tradičný, super-G.

Kalendár v oboch kategóriách obohatia dve podujatia v hale. Po tohtoročnej premiére sa v Mníchove na Nový rok opäť pôjde paralelný slalom. Pozývacie preteky garantujú štart 15-tke najlepších vo všeobecnom poradí Svetového pohára s jednou voľnou kartou. Podobne to bude 21. februára pri debute v Moskve. V Rusku sa uskutoční aj olympijská "predgenerálka" v Soči, ženy i muži ju budú mať síce v rôznych termínoch, ale otestujú sa rovnako - v kráľovskom zjazde a v súťaži všestrannosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies