Kadúc podal návrh na odvolanie predsedu NKÚ Jasovského

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 14:30 • 2 min
Kadúc podal návrh na odvolanie predsedu NKÚ Jasovského

BRATISLAVA - Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Miroslav Kadúc podal do parlamentu návrh na odvolanie predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Jána Jasovského.

slovakia

left justify in out

Ďalšou návrhom chce Kadúc zmeniť rokovací poriadok národnej rady tak, aby mal predseda NR SR povinnosť vždy vyhlásiť novú voľbu predsedu NKÚ bezprostredne po tom, čo bola predchádzajúca voľba neúspešná. Ak sa Kadúcovi podarí presadiť odvolanie súčasného predsedu NKÚ, zváži možnosť stiahnutia novely rokovacieho poriadku parlamentu.

 

Poslanec obyčajných ľudí pripomína, že Jasovský (bývalý poslanec za HZDS) nadsluhuje vo funkcii predsedu NKÚ viac ako tri roky, jeho funkčné obdobie sa malo skončiť vo februári 2012. Predseda vlády Robert Fico síce po voľbách prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ, žiaden z opozičných kandidátov však pri tajných voľbách v parlamente nezískal dostatočnú podporu poslancov. Bez hlasov vládneho Smeru sa v národnej rade nový predseda NKÚ zvoliť nedá.

 

„Nová časť reálnej opozície voči vládnej strane navrhla osoby, ktoré majú úprimnú ambíciu strážiť nakladanie s verejnými prostriedkami a štátnym majetkom. Robertovi Ficovi však bývalý poslanec za HZDS Ján Jasovský na tejto pozícii vyhovuje. Fico si navyše stanovil vlastnú nezmyselnú podmienku - absolútnu zhodu opozície na navrhnutej osobe,“ konštatuje Kadúc. „Pán premiér nie je amatér a veľmi dobre vie, že časť opozície len ťažko pristúpi k tomu, aby sa o tak dôležitej funkcii dohadovala so skrytým partnerom Smeru. To by poprelo sledovaný cieľ, ktorým je dôsledná kontrola hospodárenia s finančnými prostriedkami občanov našej krajiny,” dodal opozičný poslanec.

 

Nový podpredseda ústavnoprávneho výboru pripomenul, že aj predseda parlamentu Peter Pellegrini pri nástupe do funkcie sľuboval vyriešenie problému so šéfom NKÚ. „Ani on sľub dodnes nenaplnil. Konaniu Smeru sa nedá rozumieť inak, ako tak, že nemá záujem na dôslednej a zodpovednej kontrole hospodárenia s verejnými financiami a štátnym majetkom,” poznamenal Kadúc.

 

Jasovský podľa neho stratil legitimitu k výkonu funkcie uplynutím jeho funkčného obdobia. „Odvolanie presluhujúceho predsedu NKÚ treba vnímať ako gesto, ktoré by bolo podnetom pre všetkých zodpovedných poslancov národnej rady. Boli by nútení bezodkladne obsadiť uvoľnenú stoličku, ak by nechceli riskovať ohrozenie funkčnosti tohto ústavného orgánu,” vysvetlil Kadúc.

 

Poslanec za OĽaNO navrhoval Jasovského odvolanie začiatkom marca pri schvaľovaní programu 48. schôdze NR SR. Predseda parlamentu Pellegrini vtedy o jeho návrhu hlasovať nedal, keďže nebol predložený v písomnej forme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies