Najnovší volebný prieskum priniesol zaujímavé preferencie strán

NETKY.SK • 18 December 2019, 13:07 • 2 min
Najnovší volebný prieskum priniesol zaujímavé preferencie strán

BRATISLAVA - Pokiaľ by sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) konali koncom roka 2019, vyhral by ich vládny SMER-SD.

slovakia

left justify in out

NRSR by vyzerala nasledovne

Smer-SD by získal v decembri od voličov 22,1 % hlasov. ĽSNS s 12,1 % by už skočila na priebežné druhé miesto práve pred PS/Spolu, ktorým by dalo svoj hlas 10,5 % voličov. V preferenciách by nasledovalo KDH s 9,1 % a Sme rodina so 7,6 %. OĽaNO a Za ľudí by získali zhodne po 7,4 %. Do parlamentu by sa dostala ešte aj SNS so 6,5 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry Actly. 

 

img

 

Priebežné mimoparlamentné subjekty

Pod hranicou zvolenia do NRSR by ostala SaS so ziskom 4,5 % aj vládny Most-Híd s 3,7 %. Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKO) by získala 3,6 % hlasov a Vlasť údajne 2 %. 

 

Pod dve percentá by získali Dobrá voľba (1,4), Demokratická strana (0,4), Socialisti.sk (0,4), Solidarita (0,2) a Hlas pravice (0,1). Ostatné kandidujúce strany získali v prieskume pod 0,1 percenta.

 

img

 

Kto si polepšil a kto pohoršil? 

Podľa výsledkov prieskumu sa v priebehu posledného polroka preferencie mierne zhoršili Smeru-SD a ĽSNS. Percentá klesli aj koalícií PS/Spolu, Za ľudí, SNS a SaS. Oproti októbru si polepšili KDH, Sme rodina a OĽaNO.

 

img

 

Aká by bola vo voľbách účasť?

Z výsledkov tiež vyplýva, že na februárových voľbách sa určite plánuje zúčastniť 38 % oprávnených voličov. Svoje hlasovacie právo pravdepodobne využije 37 % opýtaných, 9 % sa k volebným urnám nedostaví a 16 % túto možnosť zvažuje. Prieskum realizovala agentúra na reprezentatívnej vzorke 1500 respondentov nad 18 rokov v období od 29. novembra do 11. decembra "vo všetkých krajoch a veľkostných kategóriách sídel metódou osobitných rozhovorov".

 

img

 

Na čo si treba dávať pozor?

Treba si však uvedomiť, že toto je len predbežná vzorka toho, akoby to mohlo práve teraz vyzerať, ale len u tých konkrétnych 1500 opýtaných respondentov. Do pozornosti preto dávame tento článok. 

 

Voliči by si mali dávať pozor na predvolebné prieskumy

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona