Jordánsko sa dostalo do priameho rozporu s USA ohľadom otázky existencie Palestínskeho štátu

NETKY.SK • 30 Máj 2019, 09:08 • 2 min
Jordánsko sa dostalo do priameho rozporu s USA ohľadom otázky existencie Palestínskeho štátu

Ammán - Jordánsko sa vyjadrilo, že sa bude podieľať na podpore izraelsko-palestínskeho konfliktu, kde je hlavným problémom existencia dvoch štátov. Pri takomto tvrdení sa však krajina dostala do priameho rozporu s USA.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty sa snažia prostredníctvom arabského sveta zorganizovať mierovú konferenciu, ktorá by sa mala kona už tento júl v Bahrajne. Poradcovia amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner a Jason Greenblatt sa stretli Jordánskym kráľom Abdalláhom II. Jordánska tlačová agentúra Petra napísala, že strany "rokovali o regionálnom rozvoji, predovšetkým o snahe vyriešiť izraelsko-palestínsky konflikt".

 

img

 

Jordánsky kráľ vyjadril opakovane svoju podporu pre riešenie spočívajúce v tom, že nezávislý palestínsky štát by koexistoval s Izraelom. Greenblatt sa na sociálnych sieťach vyjadril, že "stretnutie bolo konštruktívne, a že sa hovorilo o snahe americkej administratívy pomôcť Izraelu a Palestínčanom dosiahnuť svetlejšiu budúcnosť."

 

img

 

Jordánsko, ktoré je kľúčovým spojencom USA, sa ešte nevyjadrilo, či sa plánovanej mierovej konferencie v Bahrajne vôbec zúčastní. Palestínčania už oznámili, že sa summitu nezúčastnia a odmietla mierový plán Trumpovho kabinetu. Podľa Kushnera sa summit bude zameriavať na ekonomické základy mieru medzi Izraelom a Palestínou. Nemá zahŕňať kľúčové politické problémy, ktorým je aj palestínska štátnosť.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies