Rezort vnútra zrušil nákup vrtuľníkov dohodnutý ešte za Kaliňákovej éry

NETKY.SK • 20 November 2020, 07:12 • 2 min
Rezort vnútra zrušil nákup vrtuľníkov dohodnutý ešte za Kaliňákovej éry

BRATISLAVA - Nákup vrtuľníkov, naplánovaný ešte pod vedením bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), sa neuskutoční.

slovakia

left justify in out

Ako informoval spravodajský portál Webnoviny.sk, Ministerstvo vnútra SR (MV SR) pod vedením Romana Mikulca vyhlási nové verejné obstarávanie, termín jeho vyhlásenia je však zatiaľ neznámy.

 

Rezort pracuje na koncepčnom projekte

Rezort vnútra spresnil, že v súčasnosti neplánuje zadávať zákazky na základe platnej rámcovej dohody, pretože „v nej ponúknuté vrtuľníky nezodpovedajú potrebám MV SR z hľadiska ponúkaných parametrov a výkonov“.

 

img

 

Hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov uviedol, že ministerstvo aktuálne pracuje na koncepčnom precizovaní celého projektu. Vysvetlil, že tento projekt svojím významom aj finančnou náročnosťou ovplyvní smerovanie určených činností Policajného zboru aj Hasičského a záchranného zboru.

 

Dva stroje už na Slovensko dorazili

Portál pripomenul, že v roku 2017 ministerstvo podpísalo rámcovú dohodu s firmami Bell a Leonardo na dodávku maximálne ôsmich viacúčelových vrtuľníkov za 80 miliónov eur. Dohoda bola uzatvorená na obdobie štyroch rokov.

 

Vrtuľníky podľa vtedajšieho šéfa rezortu mali byť využívané pri ochrane štátnej hranice, pátraní po nezvestných osobách a pri prírodných katastrofách.

 

img

 

Dva tieto stroje však už na Slovensko dorazili, Nepríjemnosti okolo tohto nákupu sa začali haváriou jedného z nich na letisku v Prešove pred tromi rokmi. Vyšetrovanie však preukázalo, že na vine nebol stroj ale pilot. 

 

Rezort tiež neinformoval, aké typy vrtuľníkov plánuje obstarať. Či pôjde o jednopilotné alebo dvojpilotné. Je však nevyhnutné, aby sa rezort vybral cestou tých najvhodnejších, teda použiteľných pri rôznych zásahoch. 

 

Mohlo by vás zaujímať: FOTO Polícia má k dispozícii nový vrtuľník Bell 429

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies