K havárii lietadla Tupolev so 44 obeťami prispel podnapitý navigátor

NETKY.SK • 19 September 2011, 22:19 • 2 min
K havárii lietadla Tupolev so 44 obeťami prispel podnapitý navigátor

K havárii lietadla Tupolev so 44 obeťami prispel podnapitý navigátor

slovakia

left justify in out

img

Leteckú haváriu stroja Tu-134 pri ruskom Petrozavodsku, ktorá si v júni vyžiadala 44 obetí, sčasti zapríčinil "podnapitý navigátor". Vo vyšetrovacej správe o tragédii o tom dnes informoval Medzištátny letecký výbor (MAK).
Hlavnou príčinou nehody bolo chybné rozhodnutie posádky pristáť za zlej viditeľnosti - namiesto toho, aby zvolili druhý približovací manéver k letisku.
Lietadlo spoločnosti RusAir so 43 pasažiermi a deviatim členmi posádky havarovalo 21. júna pri metropole Karelskej republiky. Za hustej hmly sa pilot do poslednej minúty snažil vizuálne nájsť pristávaciu dráhu, čo sa mu však nepodarilo, napísala agentúra RIA Novosti.
Podľa vyšetrovania piloti klesli s lietadlom pod minimálnu bezpečnú výšku napriek tomu, že nemali vizuálny kontakt s približovacími svetlami a pozemným označením, čo viedlo k zrážke so stromami a zemou.
Medzi faktormi katastrofy bola aj nedostatočná súčinnosť posádky a slabé personálne riadenie zo strany kapitána pri pristávaní. Kapitán sa pritom v činnosti podriadil navigátorovi, "u ktorého sa prejavila zvýšená aktivita a nachádzal sa v stave ľahkého alkoholického opojenia", konštatuje vyšetrovací spis.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies