Členovia farmaceutickej spoločnosti vyšetrujú sexuálne obťažovanie chirurgičiek

NETKY.SK • 13 September 2023, 20:00 • 2 min
Členovia farmaceutickej spoločnosti vyšetrujú sexuálne obťažovanie chirurgičiek

Britská lekárska asociácia, odborová organizácia lekárov, označila liečbu chirurgičiek za „otrasnú“ a Kráľovská akadémia chirurgov v Anglicku uviedla, že je jasné, že problém je „bežný“ a je „zdrojom veľkých rozpakov“ k profesii.

slovakia

left justify in out

Členovia farmaceutickej spoločnosti budú vyšetrovať sexuálne obťažovanie a sexuálne útoky chirurgičiek, ku ktorým dochádza v rámci NHS.

Sexuálne obťažovanie v operačnej sále

 

BBC News informovalo, že ženy boli sexuálne obťažované dokonca aj v operačnej sále, kým došlo k operácii.


A prvá veľká správa o probléme zistila, že stážistky boli zneužívané staršími mužskými chirurgmi.


Výbor pre zdravotnú a sociálnu starostlivosť uviedol, že sa touto otázkou bude zaoberať a jeho predseda Steve Brine uviedol, že odhalenia sú „šokujúce“.


"NHS má povinnosť zabezpečiť, aby nemocnice boli bezpečnými priestormi pre prácu všetkých zamestnancov, a brať manažérov na zodpovednosť, aby sa zabezpečilo, že budú podniknuté kroky proti zodpovedným," povedal Brine.


"Očakávame, že sa na to pozrieme, keď v našej budúcej práci zvážime vedenie v NHS."

Vplyv na budúcu kariéru

 

 

Chirurgičky sa maznali v peelingoch, chirurgovia im utierali obočie do pŕs a muži si o ne obtierali erekciu. Niektorým boli ponúknuté kariérne príležitosti na sex alebo boli dokonca znásilnení.


Britská lekárska asociácia (BMA), odborová organizácia lekárov, označila liečbu chirurgičiek za „otrasnú“ a Kráľovská akadémia chirurgov v Anglicku uviedla, že je jasné, že problém je „bežný“ a je „zdrojom veľkých rozpakov“ k profesii.


Dr Latifa Patel z BMA povedala: „Je hrozné, že ženy v chirurgii sú vystavené sexuálnym útokom a sexuálnemu zneužívaniu zo strany svojich kolegov, v práci a často aj vtedy, keď sa snažia starať o pacientov."


"Vplyv, ktorý to bude mať na ich blaho v nadchádzajúcich rokoch, ako aj na ich kariéru, je obrovský."



 Roky sexuálneho obťažovania

 

 

Chirurgička na dôchodku Dr Liz O'Riordan hovorí, že počas svojej kariéry zažila roky sexuálneho obťažovania:„To siahalo od pobytu na operačnej sále, kde sa ma konzultant spýtal, s kým mávam sex, a potom ma pozval na vianočný večierok a prišiel ku mne ženatý konzultant z inej nemocnice, otočil svoju erekciu proti mne a povedal: „Nie je to podvádzanie, ak ťa pobozkám na tanečnom parkete“.



"Napokon, toľkokrát som chcela prehovoriť, ale vaša kariéra ako praktikujúcej chirurgičky závisí od toho, či vás daný muž alebo žena obťažuje, nechá vás operovať, dá vám operačný čas a povie, že si dosiahol všetky kompetencie."

 

Nevhodné správanie v oblasti chirurgie

 


Jej skúsenosti sa zhodujú so zisteniami veľkého prieskumu medzi viac ako 1 400 chirurgickými zamestnancami – polovica z nich sú ženy – publikované v British Journal of Surgery a zadané nezávislou Pracovnou skupinou pre sexuálne nevhodné správanie v chirurgii.


Takmer dve tretiny chirurgičiek, ktoré odpovedali vedcom, uviedli, že sa stali terčom sexuálneho obťažovania a tretina bola v posledných piatich rokoch sexuálne napadnutá kolegami.


Ženy uviedli, že sa obávajú, že ohlasovanie incidentov poškodí ich kariéru a chýba im dôvera, že NHS podnikne kroky.

"Prečo je jeho tvár v mojom dekolte?"

 

Judith požiadala, aby sme používali iba jej krstné meno. Teraz je skúsenou a talentovanou chirurgickou konzultantkou.

Na začiatku svojej kariéry bola sexuálne napadnutá, keď bola osobou s najmenšou mocou na operačnej sále – a starší mužský chirurg sa potil.



„[On] sa len otočil a zaboril si hlavu priamo do mojich pŕs a uvedomila som si, že si o mňa utieral čelo.


"Práve zamrznete však, "prečo je jeho tvár v mojom dekolte"?"


Keď to urobil druhýkrát, Judith mu ponúkla uterák. Odpoveď sa vrátila "nie, toto je oveľa zábavnejšie," hovorí, "a bol to úškrn - cítila som sa špinavá, cítila som sa ponížená."

Ďalšou témou, ktorá sa objavila v údajoch, bol nedostatok viery v orgány – ako sú NHS Trusts, Všeobecná lekárska rada (ktorá spravuje register lekárov s povolením vykonávať prax v Spojenom kráľovstve) a Royal Colleges (ktoré predstavujú špeciality v medicíne) – ktoré treba riešiť.


Dr Binta Sultan z NHS v Anglicku uviedol, že správa „neuveriteľne sťažila čítanie“ a predložila „jasný dôkaz“, že je potrebných viac opatrení, aby boli nemocnice „bezpečné pre všetkých“.


Ministerstvo zdravotníctva vydalo vyhlásenie, v ktorom objasňuje, že sexuálne násilie je "neprijateľné" a "nemá miesto v NHS".

 

Preklad z BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: getty images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies