Juncker vyzýva Grécko na realistický postoj

NETKY.SK • 9 Február 2015, 13:19 • 2 min
Juncker vyzýva Grécko na realistický postoj

BRATISLAVA - Nová grécka vláda nemôže očakávať, že partneri v eurozóne automaticky odsúhlasia všetky jej predvolebné sľuby. Uviedol to v pondelok predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

slovakia

left justify in out

Reagoval tým na vyjadrenie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorý počas víkendu zopakoval, že Atény ukončia politiku úsporných opatrení a odmietajú predĺženie existujúcej úverovej dohody s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF). Na pochybnosti Bruselu o plánoch novej vlády Tsipras zareagoval "iba čiastočne", konštatoval Juncker.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu dôrazne odmietol program medzinárodnej pomoci od EÚ a MMF. "Záchranný program zlyhal," povedal Tsipras. Nová vláda nie je oprávnená žiadať predĺženie programu ... pretože nemôže žiadať o predĺženie chýb,“ povedal Tsipras. Vláda podľa neho bude ozdravovať verejné financie, požiadavku veriteľov, aby Grécko bez započítania splátok úrokov z verejného dlhu vytváralo rozpočtové prebytky, však označil za "nelogickú a nerealistickú". 

 

V prejave pred poslancami gréckeho parlamentu Tsipras ďalej prisľúbil obnovenie pracovných miest časti prepustených zamestnancov verejnej správy. Vláda podľa neho tiež s okamžitou účinnosťou obnoví kolektívne mzdové dohody a prijme opatrenia na ochranu zamestnancov pred masovým prepúšťaním. Nová legislatíva má tiež zabrániť konfiškáciám domov a obyvatelia, ktorých "kruto" zasiahli úsporné opatrenia, budú mať nárok na bezplatné bývanie, energie a zdravotnú starostlivosť. Predaj štátneho majetku označil Tsipras za "zločin", v ktorom vláda nebude pokračovať. 

 

Súčasný program pomoci pre Grécko v objeme zhruba 240 mld. eur vyprší 28. februára. EÚ od novej vlády požaduje, aby súhlasila s predĺžením úverovej dohody a zaviazala sa k reformám, čo však Atény odmietajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies