Prezidentka je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu

NETKY.SK • 18 Marec 2022, 18:28 • 2 min
Prezidentka je za postupné znižovanie závislosti od ruského plynu

BRATISLAVA – Netreba sa toho podľa nej obávať. Uviedla to na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

„Postupné znižovanie závislosti od ruského plynu je v záujme Slovenska,“ vyhlásila. Dôvodom na obavu je podľa prezidentky aktuálny stav, „keď sme v energetickej oblasti rukojemníkmi ruských záujmov“. Zníženie závislosti neznamená podľa hlavy štátu okamžité a úplné vypnutie ruského plynu, ale vytváranie nových partnerských vzťahov s inými dodávateľmi. „Nižšia závislosť od jediného dodávateľa z dlhodobého hľadiska znamená stabilnejšie a predvídateľnejšie ceny plynu,“ uviedla.

 

 

Prezidentka upozorňuje, že Rusko používa plyn ako politický nástroj, preto je nespoľahlivým dodávateľom. Pripomína, že už pred vojnou nám systematicky znižoval dodávky plynu, čo v roku 2021 viedlo k zvýšeniu jeho ceny. „Nedá sa vylúčiť, že Rusko zastaví dodávky plynu do Európy z vlastnej vôle. Na takúto situáciu sa musíme pripraviť,“ doplnila prezidentka. Hlava štátu tiež zdôrazňuje, že Slovensko nesmie byť energeticky závislé od krajiny, ktorá nás označuje za nepriateľov. Zároveň poukazuje, že Rusko financuje z peňazí za plyn vojnu na Ukrajine.

 

Možno vás zaujme: Mier nie je iba absenciou vojny, uviedla prezidentka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona