Pápež urobil veľký krok, podnietil ho k nemu aj desivý nález!

NETKY.SK • 31 Júl 2022, 08:00 • 2 min
Pápež urobil veľký krok, podnietil ho k nemu aj desivý nález!

EDMONTON - Pápež František sa počas návštevy Kanady zúčastnil na púti k jazeru, ktoré je pôvodným obyvateľom už po stáročia známe ako posvätné miesto uzdravenia.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi absolvovala tento týždeň cestu po Kanade. Jej hlavným cieľom bolo ospravedlniť sa pôvodným obyvateľom za zlo, ktoré voči nim v minulosti spáchala katolícka cirkev. 

 

Je mi to ľúto. Prosím o odpustenie najmä za spôsob, akým mnohí členovia cirkvi a náboženských spoločenstiev spolupracovali – v neposlednom rade aj svojou ľahostajnosťou – na projektoch kultúrnej deštrukcie a násilnej asimilácie," povedal pápež podľa agentúry AP pred davom príslušníkov pôvodných národov, Inuitov a Métisov v meste Maskwacis v provincii Alberta.

 

 img

 

Pôvodní obyvatelia


Celé stáročia žili domorodí ľudia v celej Severnej Amerike od dnešnej Kanady po USA a Mexiko a dominovali kontinentu svojím jednoduchým životným štýlom, ktorý je priateľský k prírode. Ale s príchodom koloniálnych európskych národov do regiónu koncom 16. storočia sa veci v Severnej Amerike radikálne zmenili.

 

Britské, španielske a francúzske impériá začali okupovať veľké časti kontinentu, čo prinútilo domorodé obyvateľstvo dodržiavať ich zákony a akceptovať ich kultúru. Následky kolonizácie pocítili i domorodí obyvatelia Kanady, ktorí vďaka nej stratili veľa členov svojich komunít spolu s krásnou krajinou v prospech francúzskych a britských kolonialistov. Kým v minulosti boli jedinými ľuďmi, ktorí žili v dnešnej Kanade, v rámci politiky nútenej asimilácie sa ich populácia značne znížila a v súčasnosti tvorí iba 5 percent celkovej populácie krajiny.

 

img

 

Katolícke internátne školy 


V otvorenom prejave koloniálnej mentality mal školský systém za cieľ vzdelávať takzvané „divoké“ komunity a ponoriť ich do „vyššej civilizácie“ Kanady. Za týmto účelom boli tisíce domorodých detí oddelené od svojich rodín a skončili v cirkevných internátnych školách, kde boli vystavené náboženským misionárom, najmä kňazmi katolíckej cirkvi a mníškami. Bolo im tiež zakázané hovoriť rodným jazykom, čím sa ich jasne snažili prinútiť, aby stratili svoje kultúrne korene. Ich mená boli tiež zmenené na európske.

 

img

 

Desivý nález

 

V máji boli Kanaďania šokovaní nálezom pozostatkov 215 detí na mieste bývalej školy v Britskej Kolumbii. Telá patrili domorodým deťom, o niektorých sa domnievali, že majú len tri roky a ktoré prešli kanadským štátom podporovaným systémom „pobytových škôl“. Školy roztrúsené po celej krajine boli zamerané na vykorenenie kultúry a jazykov domorodého obyvateľstva krajiny.

 

Súvisiaci článok: Pápežovu omšu v Québecu narušil protest proti koloniálnej doktríne

 

Zistenia priniesli obnovenú pozornosť sveta k tejto hanebnej kapitole kanadskej histórie, zanechali hlboké rany v stovkách komunít a vyvolali nové požiadavky na spravodlivosť namierené proti kanadskej vláde a cirkvám, ktoré po desaťročia spravovali školy. Aj tento desivý nález podnietil pápeža Františka, aby absolvoval „kanadskú púť."

 

 

 

img

 

Kým dlhé roky o hrôzach nik nevedel, v posledných rokoch v Kanade stále viac verejne vystupujú domorodí obyvatelia, ktorí prinášajú svedectvá o ťaživom mučení, hlade a sexuálnom zneužívaní. Preživšie obete hovoria aj o tom, že keď sa vrátili k svojim rodinám, už nikdy neboli schopní nadviazať s nimi rodinné väzby. Mnohí z nich si túto bolesť nosia celý život v sebe a v následku prežitej traumy trpia rôznymi psychickými ochoreniami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies