Najlepšie európske lahôdky, ktoré toto leto musíte vyskúšať

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 14:00 • 2 min
Najlepšie európske lahôdky, ktoré toto leto musíte vyskúšať

Ak sa starý kontinent oplatí pre niečo precestovať krížom-krážom, určite aj kvôli jeho pestrej a vynikajúcej gastronómii! Od severských špecialít cez stredoeurópsku opulentnosť až po južanské dobroty – dobrá dovolenka sa spája aj a predovšetkým s otestovaním miestnej kuchyne tej ktorej krajiny.

slovakia

left justify in out

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko vyhlásených lahôdok, osvedčených klasík aj extravagantnejších chutí, ktoré môžu urobiť z vášho leta dokonalý zážitok.

 

Španielsko – paella

Skvelé je už len to, že každý región Španielska má svoju vlastnú verziu tejto dobroty, no pôvod sa pripisuje Valencii, ktorá paellu považuje za svoj národný symbol. Dobrota z ryže, zeleniny a ďalších prísad podľa chute sa originálne pripravuje na špeciálnej nízkej panvici paellera, vďaka ktorej sa výsledok nebude lepiť. Pôvodne vznikla ako chudobné jedlo rybárov, dnes je internacionálnym hitom. Najdôležitejšie pri príprave je neomyť ryžu, aby sa nezbavila škrobu, ktorý jedlo potrebne zahustí. Zvyšok už je na vás. Vo Valencii sa používa s kuracím, králičím, kačacím mäsom, slimákmi, fazuľou, najčastejšie sa však pridávajú morské plody. Väčšinou tiež nechýbajú paradajky, šafran, cesnak, paprika.img

paella

 

Holandsko – slede

Pre niekoho absolútna delikatesa, ktorá však rozhodne nie je pre každého. V Holandsku je jedným zo základných pokrmov už od stredoveku. Holanďania na ňu nedajú dopustiť, táto malá rybka je súčasťou ich ekonomiky, kultúry, gastronómie. Dostanete ju kúpiť v obchodoch aj reštauráciách po celej krajine. Jedia ju surovú, údenú, nakladanú v slanom náleve s bylinkami a koreninami. Sleďa často zajedajú uhorkou, cibuľou, alebo v žemli. Zaujímavosťou je, že ten skutočný, jediný správny spôsob, ako jesť sleďa je pre Holanďanov ten, že ju držia medzi prstami nad svojimi ústami a odhrýzajú si.

 

Taliansko – hľuzovky

Pizza? Lasagne? Bistecca Fiorentina?... Taliansko má desiatky a stovky gastronomických zázrakov, no čo takto vyskúšať niečo naozaj výnimočné? Práve v Taliansku nájdete jedny z najkvalitnejších hľuzoviek – podzemných húb, ktoré patria medzi najdrahšie komodity v gastronómii. Prečo? Pod zemou ich vôbec nie je ľahké nájsť (preto sa na to používajú v Taliansku špeciálne cvičené psy), okrem toho je veľmi ťažké aj dopestovať ich. A ako chutia? Ako nič iné na svete! Niečo ako huby s cesnakovou príchuťou. Skvele dopĺňajú cestovinové jedlá (fettuccine), v Toskánsku je obľúbené hľuzovkové carpaccio – nevarený hovädzí steak, rukola, píniové oriešky a biele hľuzovky. Skúsite?

 

img

Holandské slede

 

Belgicko – vafle

Čas na niečo sladké! Čo takto vafle? V Belgicku je ich raj, a nájdete tu hneď dva typy –  Brusselu a z Liége.  Brusselské sú zvyčajne obdĺžnikovité a pripravujú sa so sladkou polevou, vafle z Liége sú oválne. Najčastejšie si ich Belgičania vychutnávajú jednoducho, s maslom a cukrom, niekto si pridáva aj ovocný šalát, sirupy, med... Prví predchodcovia vaflí sa zjavili už v 14. storočí. Zaujímavé je, že dnes sa najviac vaflí zje v Amerike, kde ich doslova milujú.

 

img

Vafle z Liége

 

Grécko – dolmadakia

Krajina tisíc a jeden ostrovov je tiež vychýrenou gastronomickou destináciou. Čo tak vyskúšať tu niečo menej tradičné: Dolmadakia sú hroznové listy plnené jahňacím alebo hovädzím mäsom a ryžovou plnkou, existuje aj vegetariánsky variant s cibuľou, bylinkami, súčasťou býva aj fenikel, paradajky, cukety. Tradične sa podávajú ako predjedlo, s plátkami citróna, ochutiť ich môžete kôprom či mätou. Varí sa cca hodinu, zajedať ich môžete s tzatziki.

 

img

Plnené hroznové listy dolmadakia

 

Poľsko – pirohy

U našich severných susedov môžete vyskúšať v niečom podobnú kuchyňu ako je tá naša. Neznáme nám určite nie sú ani poľské pirohy, ktoré sú tu naozaj veľmi obľúbené. Plnia sa slaninou, kuracím mäsom, zemiakmi, syrom, kapustou, alebo na sladko, a potom vyprážajú. Ak chcete ochutnať naozaj niečo autentické, navštívte niektorú z poľských "Pierogární", reštaurácií, špecializovaných na pirohy. Tie tu majú, mimochodom, aj svojho patróna, svätého Hyacinta.

 

img

Slimáky sú vo Francúzsku vyhlásenou dobrotou.

 

Francúzsko – slimáky

O Francúzsku ako absolútnej gastronomickej veľmoci nikto nemôže pochybovať. Bagety, palacinky, bifteky, ratatouille, coq au vin.... My vás pozývame v lete vyskúšať niečo iné – slimáky! Ak ste túto pochúťku ešte neochutnali, prosím, nezatracujte ju, kým tak neurobíte! Táto špecialitka sa pred podávaním uvarí na cesnakovom a petrženovom masle a potom sa telo slimáka vráti späť do ulity. Slimáky patria medzi drahšie jedlá, no Francúzom je to jedno – milujú ich a ročne ich zjedia až 40 000 ton!

 

Portugalsko – pastel de nata

Krajina na konci Európy ponúka medzi mnohými ďalšími dobrotami aj tento vychýrený koláč s vaječným krémom. Keď ho ochutnáte čerstvo vytiahnutý z rúry, posypaný škoricou, ľahko sa môže stať, že sa stanete závislí! Pastel de Nata vynašli mnísi v kláštore Jerónimos v Santa Maria de Belem  v 18. storočí. V tom období sa bežne používali bielky na naškrobenie mníšskych habitov. Aby využili zvyšky, začali zo zvyšných žĺtkov piecť koláče, ktoré .dnes miluje celý svet.

 

img

Pastel de nata

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies