České Stebno nezasiahlo tornádo, za spúšťou stojí prírodný živel downburst

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 09:55 • 2 min
České Stebno nezasiahlo tornádo, za spúšťou stojí prírodný živel downburst

ČESKÁ REPUBLIKA - Obec Stebno v Lounsku, ktorú minulý týždeň tiež poškodila silná búrka a meteorológovia pripúšťali, že i tam mohlo vyčíňať tornádo, zasiahol iný meteorologický jav. Ako informuje spravodajský portál TN.cz, podľa odborníkov to bol s najväčšou pravdepodobnosťou tzv. downburst.

slovakia

left justify in out

"Je to výtok veľmi studeného vzduchu v strede búrky, ktorý býva často sprevádzaný aj pomerne masívnym krupobitím, čo sa v tejto oblasti aj stalo. Na niektorých miestach boli dokonca krúpy aj na druhý deň," povedal pre TN.cz Radek Tomšů z ústeckej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

 


Ako vysvetlil Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry českej Akadémie vied, tento jav dokáže napáchať podobné škody ako tornádo a aj preto je náročné ich od seba odlíšiť podľa následkov.

"Ide o priamy vietor, ale pri strašne veľkej rýchlosti, takže to môže narobiť tiež veľkú paseku a spoznať škody, či to bolo tornádo alebo downburst, je problematické, pretože vyzerajú dosť podobne. Rozbije to baráky, strhne strechy. Keď skúmame škody, musíme nájsť niečo typické pre tornádo - pokrútené veci alebo napríklad kruhové stopy," vysvetlil.

 

img

Stopa po tornáde v Hodoníne. Trosky sú navyše v tráve porozhadzované do kruhu. Hodonín, južná Morova.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Českom sa prehnalo tornádo! Bolo lokalizované len kúsok od slovenských hraníc!

 

Čo robiť v prípade, keď je tornádo?

 

Po ničivom tornáde strhnú na Morave desiatky domov, pomoc ponúkli aj slovenskí hasiči


Zacharove slová potvrdil i Tomšů, ktorý na miesto osobne vyrazil. "Pri tom výtoku v strede búrky dochádza k veľmi silným nárazom vetra a tie pravdepodobne spôsobili tieto škody," dodal.

 


Tomu, že v prípade Lounska nevyčíňalo tornádo, pritom nasvedčuje aj ďalšia vec. "Kolegom sa dostala do rúk len jediná fotka tornáda, ktoré sa tam malo odohrať a ukázalo sa, že je to podvrh," poznamenal meteorológ z ČHMÚ Martin Setvák s tým, že niekto si dal prácu, aby vytvoril fotomontáž s tornádom z Ameriky.

 

Čo sa týka prírodného úkazu downburst, tak ten zasiahol aj Bratislavu minulý rok koncom augusta.

 

 

Viditeľnosť bola nulová a teplota počas búrky klesla aj o 15 stupňov. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona