Julian Assange v poslednom odvolaní Spojeného kráľovstva proti vydaniu do USA: Právnici opisujú trestné stíhanie v USA ako štátnu odvetu

NETKY.SK • 21 Február 2024, 14:38 • 2 min
Julian Assange v poslednom odvolaní Spojeného kráľovstva proti vydaniu do USA:  Právnici opisujú trestné stíhanie v USA ako štátnu odvetu

LONDÝN - Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange začal v utorok v Spojenom kráľovstve (Spojené kráľovstvo) svoju poslednú právnu námietku proti jeho vydaniu do Spojených štátov na základe obvinení zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Spojené kráľovstvo schválilo jeho vydanie do Spojených štátov v roku 2022 pod vedením vtedajšej ministerky vnútra Priti Patel po tom, čo ho sudca pôvodne zablokoval pre Assangeove obavy o duševné zdravie. Assange a jeho právnici sa odvtedy odvolali.

Na dvojdňovom pojednávaní, ktoré sa skončí v stredu, si dvaja sudcovia Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva, menovite Victoria Sharp a Justice Johnson, vypočujú jeho posledné odvolanie proti odoslaniu do Spojených štátov.

Assange (52) je hľadaný v Spojených štátoch pre obvinenia zo zverejnenia informácií o národnej obrane po zverejnení stoviek tisícov uniknutých vojenských dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku pred desiatimi rokmi WikiLeaks, ktoré zahŕňali videozáznam z vrtuľníka Apache dokumentujúci americkú armádu ako v roku 2007 zostrelila novinárov agentúry Reuters a deti v uliciach Bagdadu.

Assange je zadržiavaný v prísne stráženej väznici Belmarsh v juhovýchodnom Londýne od roku 2019. Právnici Spojených štátov už skôr uviedli, že mu bude umožnené presťahovať sa do Austrálie, svojej domovskej krajiny, aby si odpykal akýkoľvek trest, ktorý mu bude uložený.

Ak dvaja sudcovia na Najvyššom súde Spojeného kráľovstva rozhodnú v prospech Assangea, bude naplánované úplné odvolacie pojednávanie s cieľom posúdiť jeho námietku a mohlo by viesť k novému rozhodnutiu o jeho vydaní.

Ak Assange prípad v stredu prehrá, Assangeov právny tím sľúbil, že požiada o vydanie núdzového súdneho príkazu na Európskom súde pre ľudské práva. Podľa jeho právneho tímu sa Assange na pojednávaní nezúčastňuje, pretože mu nie je dobre. Jeho manželka Stella Assange minulý týždeň varovala, že jeho zdravie je „v úpadku, fyzicky aj psychicky“.

Miestna obyvateľka Aya Sycamore držala medzi stovkami demonštrantov pred Najvyšším súdom transparent s nápisom „OSLOBOĎTE JULIANA ASSANGA“ a povedala pre agentúru Xinhua, že je presvedčená, že prípad je „politicky motivovaný“. "Neurobil nič zlé, takže si nezaslúži byť vo väzení. Zaslúži si byť na slobode," dodala.

"Je naozaj nesprávne držať nevinného muža, ktorý to myslel len dobre, aby každý hovoril o zverstvách spáchaných Američanmi," povedala Ela Ciecierska, tiež miestna obyvateľka.

Edward George Green, ktorý prišiel z Birminghamu v utorok ráno, povedal pre Xinhua, že vydanie Assangea do Spojených štátov vytvorí „strašný precedens“, ktorý môže viesť k tomu, že ľudia, ktorí chcú „odhaliť pravdu o vojnových zločinoch“, budú nakoniec uväznení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: NPR / AP / Frank Augstein
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies