Krížencov psa a vlka je čoraz viac. Odborníci majú obavy, že vytlačia pôvodných vlkov

NETKY.SK • 2 Apríl 2024, 15:45 • 2 min
Krížencov psa a vlka je čoraz viac. Odborníci majú obavy, že vytlačia pôvodných vlkov

Odkedy ho strážcovia prvýkrát uvideli na monitoroch, bol problém zrejmý. Vlk, ktorého prostredníctvom kamier videli hlboko v lesoch talianskeho parku Gran Bosco v Piemonte, nebol sivý ako jeho spoločník, ale nezvyčajne svetlý. Sfarbenie naznačilo, že nejde o vlka, ale o kríženca so psom. Títo hybridi by mohli podľa odborníkov postupne vytlačiť pôvodných vlkov, napísal denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

„Mysleli sme, že zmizne. Žiaľ, našiel si samicu,“ uviedla o objave kríženca Elisa Ramassová, strážkyňa parku. Nález zvieraťa poukazuje na znepokojivý trend. V posledných dvoch desaťročiach síce európska vlčia populácia začala znovu narastať, no spoločne s ňou pribúdajú aj hybridi. Ak sa budú šíriť, mohlo by divokým vlkom hroziť vyhynutie.

Kríženci sú takmer vo všetkých európskych krajinách a v niektorých oblastiach ich počet neustále rastie. Napríklad v Toskánsku tvoria až 70 percent vlčej populácie, k čomu prispieva ničenie prirodzeného prostredia vlkov a ľudská činnosť.

Domáce zvieratá a túlavé psy tak majú častejší kontakt s divokými svorkami. „Niekde sú v podstate samí kríženci,“ uviedol odborník na vlkov Luigi Boitani.„V takýchto prípadoch sa nedá nič robiť, nemôžete ich všetkých pozabíjať,“ povedal.

Kríženci sú podľa ochrancov prírody nepredvídateľní. Môžu spôsobovať konflikty s ľuďmi, vytláčať čistokrvných vlkov z ich prostredia či znižovať životaschopnosť budúcich potomkov. Niektorí sa obávajú, že kríženie povedie k trvalej strate odlišných vlastností zvierat.

Ľudský omyl

Odborníci upozorňujú, že hybridi sú „ľudským omylom“. Často sú totiž dôsledkom toho, že sa zanedbané pracovné psy miešajú s izolovanými vlkmi, ktorých svorky narušilo napríklad pytliactvo

„Urýchľujeme proces, ktorý mohol prebiehať prirodzene,“ tvrdí Valeria Salvatoriová, ktorá viedla prvú celoeurópsku štúdiu o hybridizácii. „Je to ako globálne otepľovanie. Máme povinnosť takýto dosah zmierniť,“ uviedla.

Experti však nemajú vhodné riešenie. Niektorí by krížencov odstreľovali, iní hľadajú výhody miešania. „V modernom svete, v ktorom prevláda človek, je pre vlkov možno užitočné, aby v sebe mali niečo z psieho správania. Nemáme ale skutočnú predstavu o problematike kríženia,“ poznamenal slovinský výskumník Miha Krofel.

Vedci vďaka obojku nasadenému jednému krížencovi zistili, že sa hybridná svorka správa rovnako ako iné. „Obávali sme sa, že sa kríženec bude správať skôr ako pes a že bude vyhľadávať blízkosť ľudí a obydlí,“ povedala Ramassová. Nič také ale nenastalo.

Riešenie situácie bude vyžadovať určitú zhodu medzi vedcami a širšou spoločnosťou. „Musíme zozbierať odvahu a rozhodnúť sa, čo chceme zachovať,“ myslí si Salvatoriová. „Chceme zachovať vlkov? Alebo niečo, čo sa z vlkov vyvinulo pod tlakom, ktorý sme vyvíjali na životné prostredie?“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK / The Guardian, Foto: Patch / Shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies