Spoločnosť SpaceX vypustila družicu pre potreby spravodajských služieb USA

NETKY.SK • 18 Apríl 2022, 14:45 • 2 min
Spoločnosť SpaceX vypustila družicu pre potreby spravodajských služieb USA

WASHINGTON – Dvojstupňová raketa Falcon 9 americkej spoločnosti SpaceX vyniesla v nedeľu na obežnú dráhu Zeme špionážnu družicu NROL-85, ktorá bude slúžiť potrebám amerického Národného spravodajského úradu (NRO).

slovakia

left justify in out

NRO je americká spravodajská agentúra, ktorá navrhuje, stavia a prevádzkuje špionážne družice pre potreby americkej vlády a jej agentúr a úradov. Ako informovala agentúra AP, raketa Falcon 9 vyštartovala v nedeľu popoludní (SELČ) z Vandenbergovej vesmírnej základne v americkom štáte Kalifornia. Išlo o prvú misiu NRO, pri ktorej sa opätovne použila nosná raketa spoločnosti SpaceX, uvádza sa vo vyhlásení základne.

 

 

Prvý stupeň rakety Falcon sa už medzičasom úspešne vrátil na Zem, pričom pristál na základni severozápadne od Los Angeles. NROL-85 bude poskytovať informácie z vesmíru rôznym vládnym agentúram, ako sú Ústredná spravodajská služba (CIA) či ministerstvo obrany USA a iné. Najbližšie dve podobné misie sa uskutočnia v júli, keď z Mysu Canaveral raketa vynesie družicu NROL-107 (Silent Barker), a v auguste, keď je naplánovaný štart rakety Delta IV Heavy s družicou NROL-91. Táto raketa bude štartovať z Vandenbergovej vesmírnej základne.

 

Možno vás zaujme: Advokáti poskytnú v deviatich mestách bezplatné právne poradenstvo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies