EÚ môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, tvrdí Draghi

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 10:59 • 2 min
EÚ môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, tvrdí Draghi

RÍM – Európska únia (EÚ) môže znížiť závislosť od ruských energií rýchlejšie, než sa pôvodne predpokladalo, uviedol taliansky premiér Mario Draghi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

slovakia

left justify in out

„Diverzifikácia je možná a realizovateľná relatívne rýchlo, v kratšom čase, než sme si predstavovali ešte pred mesiacom,“ povedal Draghi v rozhovore pre denník Corriere della Sera po tom, čo sa dohodol na zvýšení dodávok plynu z Alžírska.

 

„Máme plyn v zásobníkoch a budeme mať nový plyn od iných dodávateľov,“ uviedol Draghi. Dodal, že všetky prípadné obmedzujúce opatrenia budú len mierne. „Hovoríme o znížení teplôt kúrenia o 1 až 2 stupne a podobnej úprave pri klimatizáciách.“ Taliansko navrhlo zavedenie stropu na ceny plynu používaného na výrobu elektriny. V rámci EÚ vo všeobecnosti panuje zhoda na nutnosti zníženia závislosti od Ruska.

 

img

 

„Európa naďalej financuje Rusko tým, že okrem iných vecí kupuje jeho ropu a plyn za ceny, ktoré sú odtrhnuté od historických cien a produkčných nákladov,“ uviedol Draghi. Taliansko aktuálne pokrýva 40 % svojej spotreby plynu dodávkami z Ruska. Rím preto hľadá alternatívne zdroje.

 

Draghi v rozhovore tiež uviedol, že začína súhlasiť s tými, ktorí tvrdia, že rozhovory s Putinom sú „zbytočné“ a sú len „stratou času“. „Mám dojem, že to, čo hovoria, tie telefonáty sú kompletne odtrhnuté od hrôz vojny, od tých masakrov, od toho, čo urobili deťom a ženám.“

 

Možno vás zaujme: EÚ odsúdila nerozlišujúce bombardovanie civilistov na Ukrajine zo strany Ruska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies