Juhokórejským automobilkám Hyundai a Kia hrozí ďalší štrajk

NETKY.SK • 14 August 2013, 12:11 • 2 min
Juhokórejským automobilkám Hyundai a Kia hrozí ďalší štrajk

SOUL - Odbory v juhokórejskej automobilke Hyundai a sesterskej firme Kia oznámili, že zamestnanci odhlasovali ďalší štrajk po tom, ako sa rozhovory s vedením o zlepšení platových podmienok, ale aj ďalších požiadavkách skončili neúspechom. Informovali o tom agentúry Reuters a AP a denník Financial Times.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu odborov v automobilke Hyundai manažment odmietol všetky ich požiadavky. Odborári žiadali pre svojich členov zvýšenie základnej mzdy, odmien, ako aj príspevok pre zamestnancov, ktorých deti sa nerozhodnú študovať na vysokej škole. Hyundai už teraz platí školné študujúcim deťom svojich zamestnancov. Medzi ďalšie požiadavky patrí napríklad refundácia nákladov na zdravotnú starostlivosť v prípade, že zamestnancovi diagnostikujú rakovinu.

Dnešné rozhodnutie v prospech štrajku znamená, že sa začína 6-dňové obdobie mediácie. Štrajk by sa tak mohol začať v utorok 20. augusta, aj keď hovorca firemných odborov v automobilke Kia uviedol, že nepočíta so začiatkom už tak skoro.

Automobilky doplácajú na spory s odbormi už dva roky. Hyundai koncom júla informoval, že aj zisk za 2. kvartál medziročne mierne klesol, pričom pod výsledok sa okrem rastu popularity zahraničných áut v krajine podpísali aj konflikty s odbormi, ktoré oslabili produkciu.

Čistý zisk Hyundai za obdobie apríl až koniec júna dosiahol 2,52 bilióna wonov (1,70 miliardy eur) oproti 2,55 bilióna wonov v rovnakom období predchádzajúceho roka. Prevádzkový zisk klesol o 5 % na 2,41 bilióna wonov. Firma poukázala v tejto súvislosti najmä na spory s odborármi, ktorí kvôli platovým podmienkam odmietali v období od marca do júna pracovať počas víkendov. To sa odrazilo na objeme produkcie a predaji áut na domácom trhu aj vývoze do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies