Príjmy z turizmu v Španielsku vlani prekročili úroveň pred pandémiou

NETKY.SK • 28 Január 2023, 19:00 • 2 min
Príjmy z turizmu v Španielsku vlani prekročili úroveň pred pandémiou

Madrid - Príjmy Španielska z cestovného ruchu v roku 2022 prudko vzrástli a prekonali aj úrovne pred pandémiou ochorenia COVID-19.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov Exceltur minuloročné príjmy z cestovného ruchu v Španielsku dosiahli približne 159 miliárd eur. To predstavuje nárast o 1,4 % v porovnaní s rokom 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie a zavedením cestovných obmedzení, ktoré tvrdo zasiahli turizmus. Turistický priemysel prekonal očakávania najmä v druhom polroku 2022, čo znamená "úplné oživenie turistickej aktivity v Španielsku", dodalo združenie. Španielsko je tak po vlaňajšej letnej sezóne presvedčené, že sa jeho ekonomika úplne zotaví a opäť získa svoj predpandemický status druhej najnavštevovanejšej dovolenkovej destinácie na svete, po Francúzsku. Oživenie bolo z veľkej časti poháňané domácim cestovným ruchom, ktorý zaznamenal "významný nárast a začal sa v apríli". Na druhej strane, počet zahraničných návštevníkov bol minulý rok o 14,6 % nižší ako v roku 2019. Ale ich výdavky medzi januárom a novembrom 2022 klesli len o 3,8 %, pričom nižšie čísla kompenzovali dlhšie pobyty a trend nákupu prémiových turistických produktov. Najobľúbenejšími regiónmi pre zahraničných turistov boli vlani slnečné pláže Baleárskych ostrovov, Kanárskych ostrovov a Andalúzie. Cestovný ruch je strategickým odvetvím Španielska, ktoré privítalo takmer 84 miliónov návštevníkov v roku 2019, pred vypuknutím pandémie začiatkom roka 2020. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona