Pozor na pleseň, ak napadne tieto potraviny, rozhodne ich nekonzumujte!

NETKY.SK • 22 Február 2019, 13:26 • 2 min
Pozor na pleseň, ak napadne tieto potraviny, rozhodne ich nekonzumujte!

V akých prípadoch sa treba potravín s plesňou ihneď zbaviť?

slovakia

left justify in out

O tom, že pleseň môže byť veľmi nebezpečná vie dozaista každý z nás. Ak sa objaví napríklad na stenách v našich obydliach, snažíme sa urobiť všetko pre to, aby sme sa jej zbavili. Spóry, ktoré táto huba rozširuje do vzduchu sú totiž pre človeka často toxické a spôsobujú nepríjemné zdravotné problémy i alergie. A čo taká pleseň na potravinách?

 

img

 

U niektorých druhov jedál je pleseň žiadaná. Za všetky môžeme spomenúť práve syry. V tomto prípade však ide o špeciálne druhy plesní, ktoré pre človeka nebezpečné nie sú a vytvárajú sa za špecifických a prísne kontrolovaných podmienok. Avšak určite sa vám neraz stalo, že ste pozabudli na nejakú potravinu vo svojej chladničke a keď sa ju konečne rozhodli spotrebovať, objavili ste na nej biele až zelenkasté fľaky plesne. Čo s takýmto jedlom?

 

img

 

Vo všeobecnosti platí, že ak jedlo začne plesnivieť, nie je viac vhodné na konzumáciu. Aj tu však existujú isté výnimky. Pleseň je huba, ktorá má svoje korene. Tie často siahajú oveľa hlbšie, než môžeme vidieť voľným okom. Samozrejme, v tvrdom povrchu sa im zakoreňuje ťažšie. Preto odborníci radia, že pokiaľ ide o tvrdé druhy ovocia, tuhé syry alebo suché salámy, je možné napadnutú časť jednoducho odrezať a zbytok skonzumovať. Je však dôležité zbaviť sa tejto časti aj s približne 2,5 centimetrovou rezervou, aby sme minimalizovali šancu, že sa v potravine nachádzajú korienky huby.

 

img

 

Naopak, ak hovoríme o mäkkých druhoch potravín ako mäkšie druhy syrov a ovocia, pečivo, jogurty, džemy, mäso, ale aj strukoviny a orechy, ruky preč! V tomto prípade šetrenie nie je namieste a plesnivé potraviny treba jednoducho zahodiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies