Padlo definitívne rozhodnutie: Česko sme zaradili na zoznam "červených" krajín

NETKY.SK • 14 September 2020, 18:35 • 2 min
Padlo definitívne rozhodnutie: Česko sme zaradili na zoznam "červených" krajín

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus (SaS) informoval na svojom Facebooku, že na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR sa Česká republika stáva “červenou krajinou“.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Klus, vzhľadom na vážny pandemický vývoj, sa Česko z pohľadu Slovenska zaraďuje na zoznam “rizikových krajín“Rakúsko a Maďarsko zatiaľ ostávajú “zelené“, teda patria k bezpečným krajinám. Čo sa týka Ukrajiny, v najbližších dňoch sa s najväčšou pravdepodobnosťou sprísnia pravidlá.  

 

Prísnejšie pravidlá pre Česko

Klus informoval, že všetci, ktorí sa vrátia z Čiech, budú musieť absolvovať 5-dňovú domácu karanténu prostredníctvom vyplneného formuláru e-hranica a následne podstúpia test na prítomnosť COVID-19.

 

 

V prípade ak sa títo navrátilci preukážu negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, vyhnú sa tak domácej izolácii. Výnimku dostali pendleri do 30 km od najbližšieho hraničného priechodu.

 

Výnimka sa tiež vzťahuje na študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, podobne ako tomu bolo na jar tohto roka, počas prvej vlny pandémie.

 

Ako uviedol, bližšie informácie budú definované v uznesení ÚVZ. Rešpektovanie opatrení sa bude kontrolovať prostredníctvom námatkových kontrol, aj tzv. “trackovania” mobilných telefónov. Nariadenie platí od piatka (18. septembra).

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, aké opatrenia platia v Bratislave a jej okolí

 

Klus tiež zdôraznil, že v prípade, že sa ľudia rozhodnú nastúpiť do izolácie, testovanie im bude poskytnuté bezplatne. Toto platí pre všetky krajiny Európskej únie, odkiaľ sa Slováci a Slovenky vrátili.

 

Rakúsko a Maďarsko ostávajú "zelené"

Ako ďalej informoval, Rakúsko a Maďarsko zatiaľ zostávajú na zozname "zelených" krajín. Hrozí však riziko ich preradenia na zoznam “červených krajín“ v zásade kedykoľvek.

 

„Preto už dnes odporúčame zvážiť cestovanie a necestovať do konkrétnych vytipovaných regiónov, ktoré čoskoro nájdete na webe Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí,“ napísal v statuse.

 

Súvisiaci článok: Matúš Vallo: Sprísnenie opatrení v Bratislave bude mať vážne dopady na tisícky ľudí

 

Na zoznam bezpečných krajín pribudli tri krajiny

Medzi bezpečné krajiny sa preradilo Švédsko, Bulharsko a Kanada. „V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko, o ktorých dnes bola veľká diskusia,“ dodal Klus.

 

V diskusii sa na rokovaní Ústredného krízového štábu venovali aj sprísneniu pravidiel pre Ukrajinu. „Vzhľadom na karanténne kapacity resp. perspektívu nákupu tzv. antigénového rýchlotestu nebolo možné diskusiu ukončiť už dnes,“ okomentoval štátny tajomník.

 

Prečítajte si viac: V Čechách pribudol rekordný počet infikovaných, nemocnice evidujú aj nárast hospitalizovaných

 

Dodal, že vznikne pracovná skupina, ktorá v tejto veci rozhodne v najbližších hodinách. Článok budeme následne aktualizovať. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies