Jordánske úrady zavreli centrálu Moslimského bratstva, nemala povolenie od štátu

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 19:32 • 2 min
Jordánske úrady zavreli centrálu Moslimského bratstva, nemala povolenie od štátu

AMMÁN - Jordánske úrady vykonali dnes raziu v centrále pôvodnej organizácie Moslimské bratstvo v Ammáne, ktorú následne uzatvorili. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Jordánske hnutie Moslimské bratstvo sa v marci 2015 rozdelilo kvôli sporom ohľadne toho, či má naďalej pôsobiť ako vetva rovnomennej materskej organizácie so sídlom v Egypte.


Nová organizácia, ktorá úplne prerušila vzťahy s egyptským Moslimským bratstvom, má na svoju činnosť oficiálne povolenie jordánskych úradov. Pôvodné, "staré", jordánske Moslimské bratstvo naproti tomu stojí mimo zákon, a to aj napriek neskoršiemu deklarovanému prerušeniu vzťahov s centrálou v Káhire, ku ktorému malo dôjsť začiatkom tohto roka.


Hovorca "starého" Moslimského bratstva označil dnešnú raziu v Ammáne za "protiprávnu". Centrálu tejto organizácie úrady zavreli, pretože na svoje aktivity nemala povolenie. Zhabaný majetok sa má previesť do vlastníctva legálne pôsobiacej organizácie. Uviedli to dnes podľa AP dvaja nemenovaní jordánski predstavitelia.


Egyptské a saudskoarabské úrady označili Moslimské bratstvo - najstaršie islamistické hnutie pôsobiace v regióne - za teroristickú organizáciu a zakázali jeho činnosť. Vláda egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího ho systematicky potláča od roku 2013, keď armáda zosadila z prezidentského postu jedného z jeho lídrov Muhammada Mursího. Samotné hnutie tvrdí, že je výhradne charitatívnou a politickou organizáciou a že chce presadzovať politické zmeny iba pokojnými prostriedkami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies