John Williams zloží hudbu k piatemu filmu o Indianovi Jonesovi

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 15:31 • 2 min
John Williams zloží hudbu k piatemu filmu o Indianovi Jonesovi

USA - Americký hudobný skladateľ John Williams zloží hudbu k pripravovanému piatemu filmu o Indianovi Jonesovi.

slovakia

left justify in out

Prezradil to režisér Steven Spielberg v rozhovore pre reláciu Entertainment Tonight počas slávnostného večera v hollywoodskom Dolby Theatre, na ktorom Americký filmový inštitút (AFI) udelil Williamsovi cenu za celoživotné dielo. „John Williams sa určite vráti k filmu a nahrá k nemu hudbu,“ povedal filmár reportérke Ashley Crossan. Osemdesiatštyriročný umelec, ktorý sa preslávil skomponovaním hudby pre snímky ako Čeľuste (1975) či Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977), sa podieľal aj na soundtrackoch k predošlým štyrom filmom zo série (1981, 1984, 1989 a 2008).


Piaty film o dobrodruhovi a archeológovi Indianovi Jonesovi sa dostane do kín 19. júla 2019. V novinke sa v hlavnej úlohe opäť predstaví Harrison Ford, o réžiu sa postará spomínaný Spielberg, o produkciu zas Kathleen Kennedy s manželom Frankom Marshallom.


John Williams skomponoval počas doterajšej kariéry hudbu pre viac ako 150 filmov, pričom za svoje počiny si od americkej Akadémie filmových umení a vied vyslúžil už päť Oscarov. V roku 1972 ho ocenili za prácu na Fidlikantovi na streche, v roku 1976 za spomínané Čeľuste, v roku 1978 za sci-fi Hviezdne vojny IV - Nová nádej, v roku 1983 za E.T. - Mimozemšťana a zatiaľ naposledy v roku 1994 za Schindlerov zoznam. S celkovo 49 nomináciami na Oscara mu pritom patrí druhá priečka medzi ľuďmi s najviac oscarovými nomináciami. Viac (59) získal len zosnulý Walt Disney a Williams má teda absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov. Patrí mu tiež rekord v počte nominácií za pôvodnú filmovú hudbu, ktorých si vyslúžil 44. Na konte má aj štyri Zlaté glóbusy, sedem cien BAFTA a 22 Grammy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies