Dve známe politické strany do vlády so Smerom nepôjdu

NETKY.SK • 13 Január 2020, 6:39 • 2 min
Dve známe politické strany do vlády so Smerom nepôjdu

BRATISLAVA - Politickí lídri strán, ktorí by relatívne mohli vytvoriť po februárových parlamentných voľbách so Smerom vládu, sa vo včerajších hodinách vyjadrili, že momentálne najsilnejšie politické hnutie na Slovensku s nimi nemá ako s partnermi počítať.

slovakia

left justify in out

Kritika na stranu Bugára

Kresťanskodemokratické hnutie ani Most-Híd nepôjdu do vlády so Smerom. Bugárovi je jedno, či mu to jeho voliči uveria, Hlinu k tomu zaväzujú stanovy KDH. Predseda kresťanských demokratov kritizoval Bugára za to, že po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zotrval vo vláde so Smerom, "mali ste položiť tú vládu, to by bola tvoja historická chvíľa."

 

img

 

Odchod veľkých mien z vlády

Bugár si ale myslí, že položiť vládu by bolo to najjednoduchšie a vďaka tomu, že vo vláde zotrvali, sa im podarilo spraviť množstvo dôležitých zmien, ktoré by inak neboli možné. Pripomenul odchody Fica a Kaliňáka či zmenu voľby policajného prezidenta. Predseda KDH kritizoval Bugára, že práve týmto rozhodnutím vytvoril únikovú cestu Ficovi a Kaliňákovi.

 

img

 

Budúcnosť so Smerom je nereálna
Šéf Mostu zdôraznil, že jeho strana je zárukou stability a aj vďaka súčasnej vláde sa dajú slovensko-maďarské vzťahy označiť "dobré". So Smerom by už do ďalšej vlády nešiel a myslí si, že Fico by po voľbách mal z politiky odísť, ale rozhodnutie je na ňom. Hlina v tejto chvíli ešte nevie, či by išiel do vlády radšej s Igorom Matovičom (Oľano), alebo Borisom Kollárom (Sme-Rodina). Podľa neho si KDH prešlo "kobercovým náletom" aj od svojich kolegov z opozície, a dodal, že KDH so Smerom do vlády nepôjde ani keby mal zostaviť vládu s Kotlebovou Ľudovou stranou naše Slovensko (ĽSNS).

 

img

 

Pohľad na vládu
Za rastúcou podporov extrémistov vidí Bugár médiá a opozíciu, "kritizovať patrí aj médiám, ale my keď čokoľvek urobíme, nech je to aj dobré, je to označené aj za zlé". Hlina si ale myslí, že úlohou opozície je kritizovať a súčasnú vládu nie je za čo chváliť.

 

img

 

Súčasné prieskumy

Strana Most-Híd sa v posledných prieskumoch verejnej mienky pohybuje pod hranicou zvoliteľnosti a jej súčasný predseda Belá Bugár nie je lídrom kandidačnej listiny, nahradil ho na nej minister dopravy Arpád Érsék. KDH síce v prieskumoch presahuje potrebné päťpercentné kvórum, no tak tomu bolo aj v posledných parlamentných voľbách v roku 2016, kedy hnutiu nakoniec chýbalo šesť desatín percenta, aby sa dostalo do parlamentu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona