AKTUALIZÁCIA: V Bejrúte nie sú medzi obeťami ani zranenými žiadni občania SR

NETKY.SK • 5 August 2020, 08:09 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: V Bejrúte nie sú medzi obeťami ani zranenými žiadni občania SR

BRATISLAVA - Občania SR nie sú medzi obeťami či zranenými utorkových mohutných výbuchov v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie rezortu slovenskej diplomacie 

"Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii nevyplýva, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť nejakí občania SR. Sme však v stálom kontakte s miestnymi úradmi," informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Juraj Tomaga.

 

img

 

Obrovské škody

Podľa najnovšej bilancie libanonského ministerstva zdravotníctva si explózie vyžiadali životy najmenej 78 ľudí a okolo 4000 zranených.

 

 

Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov.

 

Navrhnutie výnimočného stavu 

Bejrút bol vyhlásený za oblasť katastrofy a libanonský prezident Michel Aún navrhol, aby sa v ňom na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda. Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo.

 

AKTUALIZÁCIA

 

Poškodený aj zastupiteľský úrad SR 

Tlaková vlna explózie poškodila aj budovu, v ktorej má Slovensko prenajaté priestory zastupiteľského úradu.

 

"Došlo aj k materiálnym škodám, ich rozsah však zatiaľ nie je možné vyhodnotiť, keďže budova je z bezpečnostných dôvodov a pre prípadné narušenie statiky neprístupná," dodal Tomaga.

 

Slovensko je pripravené

Informoval taktiež o tom, že šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok zaslal svojmu libanonskému rezortnému partnerovi Šarbilovi Wahbovi sústrastný telegram, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým.

 

img

 

Libanonské úrady zároveň informoval, že Slovensko je pripravené poskytnúť nevyhnutnú pomoc. "Dnes (v stredu) o 13.00 h sa uskutoční koordinačná porada s rezortom vnútra k možnostiam, ktoré má Slovensko v prípade možného vyslania akútnej humanitárnej pomoci, o ktorú požiadal Libanon svojim listom cez európsky krízový systém CECIS," uzavrel Korčok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona