Rodičia školákov opäť pocítia zvýšené výdavky

NETKY.SK • 24 August 2023, 14:20 • 2 min
Rodičia školákov opäť pocítia zvýšené výdavky

Bratislava-Prítomnosť žiaka v rodine znamená dlhodobé odkladanie financií pre jeho potreby

slovakia

left justify in out

S príchodom posledných augustových dní sa rodičia školákov čoraz viac vyberajú do obchodov na nákupy školských pomôcok. Tí, čo tak urobili na začiatku prázdnin, majú o starosť a aj istý finančný obnos menej. V súčasnosti totiž aj vybavenie žiaka do školy stojí dosť peňazí. Závisí to aj od toho, čo všetko žiakovi chýba a bez čoho sa nezaobíde. Stúpla aj suma školského vybavenia pre prvákov.


Letné prázdniny sa čoskoro končia a začiatkom septembra zasadnú žiaci a študenti opäť do školských lavíc. Špeciálne pre rodičov prvákov to znamená zvýšené výdavky. Ich základná výbava môže stáť tento rok orientačne okolo 230 eur, pričom nákup pre nich sa medziročne predražil skoro o 30 eur. "To, čo je pre jednu rodinu možno nepatrná suma, môže u inej výrazne narušiť rodinný rozpočet. Počítať však treba aj s výdavkami na dopravu, krúžky, výlety, ale aj vreckové," upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Lukáš Nemergut.

 

Výdavky rodinného rozpočtu na nákup školských pomôcok by podľa neho nemali nikoho prekvapiť. To, že dieťa raz nastúpi do školy, vedia rodičia dlhodobo a majú tak priestor aj na dostatočne dlhú finančnú prípravu. "Ak rodičia nemysleli na zvýšené výdavky spojené so školou vopred, musia počítať s tým, že jednorazovo zaplatia od dvoch stoviek eur vyššie, čo už môže narušiť bežný chod domácnosti. Preto radím urobiť si presný zoznam toho, čo dieťa do školy potrebuje, nastaviť si orientačný rozpočet a toho sa držať," zdôraznil Nemergut.

Pomôcky, bez ktorých sa dieťa v škole nezaobíde, zverejňuje väčšina škôl na svojich stránkach. Aj keď najvyššie výdavky čakajú rodičov prvákov, ani rodičia starších detí nie sú ušetrení od zvýšených výdavkov. "Taška, peračník, úbor na telesnú či potreby na výtvarnú výchovu poslúžia aj niekoľko rokov. Pri starších deťoch sa príprava predraží pri vyšších výdavkoch na oblečenie, mobil a počítač," priblížil odborník. Zároveň upozornil, že nákupom pomôcok výdavky na školu nekončia.

 

Počas roka je potrebné platiť aj cestovné výdavky, rôzne poplatky za krúžky a iné voľnočasové aktivity, či školské výlety. Školák by mal dostávať aj malé vreckové. "To je dôvod, prečo všetky väčšie výdavky treba plánovať vopred, zahrnúť ich do plánovaných výdavkov domácnosti a prípravu rozložiť v čase," dodal Nemergut. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies