Joe Biden otočil v Pensylvánii a Georgii, rozdiely sú minimálne

NETKY.SK • 6 November 2020, 20:13 • 2 min
Joe Biden otočil v Pensylvánii a Georgii, rozdiely sú minimálne

WASHINGTON – V Spojených štátoch amerických sa spočítavanie blíži ku koncu, V niektorých kľúčových štátoch zostáva zrátať už len zopár percent hlasov voličov a svet sa dozvie, kto po prezidentskom súboji ovládne Oválnu pracovňu.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza agentúra AP a stanica Fox súčasný prezident Donald Trump získal 214 hlasov voliteľov a Joe Biden 264. Víťaz pritom musí získať minimálne 270 hlasov voliteľov. V kľúčovom štáte Pensylvánia je aktuálne zrátaných 98% hlasov, pričom Biden tam získal iba o 5587 hlasov viac. Ak si tento náskok udrží, stane sa novou hlavou Spojených štátov.  

 

img

 

Výsledok volieb bude veľmi tesný

Donald Trump má však stále šancu v Pensylvánii zvíťaziť a obhájiť prezidentský mandát. Avšak trend sčítavania hlasov naznačuje, že korešpondenčné hlasy prajú viac demokratickému kandidátovi.

 

img

 

Zo šiestich štátov, kde sa ešte nepodarilo zrátať všetky hlasy, ostáva práve Pensylvánia rozhodujúcim štátom, keďže si kandidát pripočíta na svoje konto až 20 hlasov voliteľov.

 

img

 

Ak sa však Bidenovi nepodarí udržať si prvenstvo v Arizone a Nevade, samotné víťazstvo v Pensylvánii by mu nemuselo stačiť na prekonanie 270 hranice počtu voliteľov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump podal žalobu za výsledky v Georgii, o prepočítanie hlasov požiada v štáte Wisconsin, naznačuje, že došlo k podvodu

 

V Georgii sa budú hlasy prepočítavať

V Georgii je aktuálne zrátaných 99% hlasov voličov, pričom na poslednú chvíľu sa tam vedenia ujal Joe Biden. Získal tam iba o 1558 hlasov viac ako Trump.

 

img

 

Keďže ide o veľmi tesné víťazstvo, je pravdepodobné, že sa tam budú preratúvať hlasy voličov. Aktuálne ostáva zrátať ešte okolo 4 tisíc hlasov, obyvateľov, ktorí využili voľbu na diaľku, ako aj hlasy vojakov nachádzajúcich sa na zahraničných misiách.


Miestne zákony v Georgii pritom umožňujú opakované prerátavanie hlasov v prípade, že rozdiel medzi sčítanými hlasmi kandidátov je nižší ako pol percenta. Aktuálne majú podľa sčítaných hlasovacích lístkov kandidáti zhodne a to 49,4 % hlasov.

 

img

 

Prečítajte si tiež: O víťazovi amerických volieb stále nie je rozhodnuté. Biden zatiaľ vedie nad Trumpom 

 

Trump hovorí o zmanipulovaných voľbách
Súčasný prezident v prejave uviedol, že vyhral, ale víťazstvo mu údajne kradne „skorumpovaná mašinéria“. Do volieb podľa jeho názoru zasiahli peniaze, veľké technologické firmy a tiež média.


Zároveň skritizoval aj skutočnosť, že k sčítaniu hlasov neboli pripustení pozorovatelia. Ďalej upozornil aj na údajne sfalšované hlasy zaslané poštou. Dodal, že ak by sa počítali iba zákonné hlasy, tak by určite vyhral.

 

 

Trumpovi republikánsky kolegovia kritizujú dopočítavanie hlasov po zatvorení volebných miestností. Tvrdia, že sa bude sčítavať dovtedy, pokým voľby nevyhrá Biden. Unáhlené vyjadrenia o Trumpovom víťazstve, však nekritizujú iba demokrati, pobúrili aj niektorých republikánov.   

 

Prečítajte si viac: Donald Trump sa označil za víťaza prezidentských volieb, svoje výsledky považuje za fenomenálne

 

Ľudia sa búria

Ulice sa začali zapĺňať priaznivcami oboch táborov. V niektorých mestách sa dokonca konajú zhromaždenia ľudí, ktorí volajú po ukončení zrátavania volebných lístkov, iný zas presadzujú, aby sa zarátali všetky, ktoré boli riadne odoslané najneskôr v deň oficiálnych volieb.

 

 

Niektorí politickí analytici sa dokonca obávajú, že po vyhlásení výsledkov volieb v krajine vypukne občianska vojna. Dôvodom má byť výrazne polarizovaná a rozdelená spoločnosť. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies