Jesenné šaláty plné farieb

NETKY.SK • 6 November 2022, 11:0 • 2 min
Jesenné šaláty plné farieb

V lete si doprajeme šaláty pravidelne no v chladnejších dňoch sa do zeleniny toľko nehrnieme. A to je škoda. Teplé šaláty sú na jeseň bezchybnou alternatívou ľahkého obeda či večere.

slovakia

left justify in out

Teplý šalát z ružičkového kelu

 

Ingrediencie na 4 porcie:
400 g ružičkového kelu
2 lyžice masla
200 g tirolskej sušenej šunky, prípadne vo vegánskej verzii sa hodí osmažené tofu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice medu
balzamikový krém
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 

Pracovný postup:
Ružičkový kel očistíme a dáme variť do osolenej vody asi na 5 minút. Potom zlejeme a prepláchneme ľadovou vodou, aby si ružičkovému kelu zachovala krásne zelená farba. Na panvici rozohrejeme maslo a na ňom opečieme nakrájanú tirolskú šunku (prípadne tofu) a na plátky nakrájaný cesnak. Dáme stranou a vo výpeku rýchlo orestujeme ružičkový kel (môžeme ho predtým prekrájať na polovice). Ku koncu opekania pridáme med, zľahka premiešame a nakoniec ku kapustičkám vsypeme orestovanú šunku (tofu) s cesnakom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Nakoniec môžeme pokvapkať ešte balzamikom.


Tip: Kel môžete pred podávaním ešte zmiešať so zemiakmi, ktoré ste predtým aj so šupkou nakrájali na osminky, pokvapkali olejom a piekli na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozpálenej rúre dozlatista.

 

img

 

Sýty fazuľový šalát

 

Ingrediencie na 4 porcie:
2 jarné cibuľky
5 väčších paradajok
1 červená paprika
400 g konzerva bielej fazule
400 g konzerva červenej fazule
100 g čiernych olív
čerstvé bylinky podľa chuti a dostupnosti

 

Na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica balzamikového krému
šťava z 1/2 citróna
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 

Pracovný postup:
Jarné cibuľky očistíme a nakrájame. Paradajky umyjeme a nakrájame na osminky. Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rezance. Ingrediencie na zálievku premiešame v miske metličkou. Bylinky nasekáme najemno (môžeme použiť aj sušené).

Fazuľu zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Potom ju vložíme do hrnca, zalejeme trochou vody a prehrejeme. Nemala by sa variť. Zlejeme a preložíme do misy. Pridáme k nej nakrájanú zeleninu, olivy a bylinky, rýchlo premiešame a naaranžujeme na taniere. Prelejeme zálievkou a ihneď podávame.


Tip: Nemusíte použiť konzervované strukoviny. Fazuľu, cícer alebo iné bôby môžete deň vopred namočiť do studenej vody, potom ju zliať a v novej vode strukoviny uvariť domäkka. Ďalší postup už je rovnaký.

 

img

 

Šalát s červenou repou, pomarančom a modrým syrom


Ingrediencie na 4 porcie:
2 menšie buľvy červenej repy
olivový olej
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
2 zrelé pomaranče
100 g rukoly
listy kučeravého šalátu
200 g syra s modrou plesňou
100 g vlašských orechov


Pracovný postup:
Červenú repu umyjeme, olúpeme a nakrájame na hrubšie plátky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, okoreníme, potrieme trochou olivového oleja a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút. Pomaranče vyfiletujeme, to znamená, že ich olúpeme a rozdelíme na dieliky nasledujúcim spôsobom: najprv odkrojíme horný a dolný "pól" pomaranča, potom olúpeme celú vrchnú šupku aj so spodnou bielou. Potom veľmi ostrým nožom oddeľujeme jednotlivé dieliky tak, že nožom kopírujeme bielu šupku medzi nimi. Vzniknú nám tak krásne oranžové filety. Orechy nasekáme na väčšie kusy a na suchej panvici ich zľahka orestujeme. Šalát a rukolu umyjeme a osušíme. Na taniere vyskladáme šalátové listy, na ne rozložíme upečenú repu, posypeme rukolou, pomarančom, rozdrobeným syrom a opraženými orechmi. Nakoniec zľahka pokvapkáme olivovým olejom a podávame.


Tip: Kto nemá rád syr s modrou plesňou, môže ho nahradiť napríklad balkánskym alebo kozím syrom.

 

img

 

Dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona