VIDEO Na Čínu udrel ničivý supertajfún Lekima: Domovy muselo opustiť viac ako milión ľudí

NETKY.SK • 10 August 2019, 08:01 • 2 min
VIDEO Na Čínu udrel ničivý supertajfún Lekima: Domovy muselo opustiť viac ako milión ľudí

ŠANGHAJ - Supertajfún Lekima zasiahol v sobotu skoro ráno juhovýchodnú časť Číny.

slovakia

left justify in out

Sprevádzali ho prudké lejaky a silný vietor, ktorý zapríčinil výpadky elektrickej energie, vyvrátil tisíce stromov a prinútil viac ako milión ľudí opustiť svoje domovy. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

 

 

Supertajfún udrel na pevninu v meste Wenling s vetrom s rýchlosťou 187 kilometrov za hodinu a očakáva sa, že bude vyčíňať na východnom pobreží smerom k Šanghaju.

 

 

Meteorológovia predpovedajú lejaky pre oblasť Šanghaja ako aj provincie An-chuej, Fu-ťien, Ťiang-su a Če-ťiang. Úrady varovali pred možnými náhlymi záplavami, zosuvmi bahna a pôdy.

 

Len v provincii Če-ťiang zrušili takmer 300 letov a preventívne pozastavili prevádzku vlakov a trajektov.

 

V Šanghaji museli presídliť viac ako štvrťmilióna obyvateľov. Viac ako 110.000 osôb našlo svoj dočasný domov v núdzových centrách.

 

Čína vydala v piatok v súvislosti s tajfúnom výstrahu červeného stupňa, ktorá je najvyššia v štvorstupňovom systém varovania. V sobotu ráno ho však znížila na oranžový, keďže sa znížila rýchlosť vetra.

 

Tajfún už v piatok zasiahol severný cíp Taiwanu, kde deväť ľudí utrpelo zranenia, tisícky domácností dočasne pocítili výpadky elektriny a zrušených bolo viac ako 500 letov.

 

 

Vlani v septembri udrel na pevninskú Čínu tajfún Mangkhut a úrady pred ním evakuovali viac ako dva milióny ľudí. Mangkhut predtým vyčíňal v Hongkongu a Macau, pričom na severe Filipín si vyžiadal 59 ľudských životov.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona