Jednoduchý alebo operatívny leasing?

NETKY.SK • 30 Marec 2020, 12:0 • 2 min
Jednoduchý alebo operatívny leasing?

Dnešná doba praje flexibilite a mobilite. Pre ľudí v produktívnom veku je priam nevyhnutnosťou mať k dispozícii auto, no je bezpodmienečne potrebné si automobil hneď kupovať? Nemusí to tak byť. Čoraz populárnejšie je získanie auta na leasing. Pri leasingu poznáme dve základné formy – jednoduchý, resp. finančný, alebo operatívny leasing. Ktorý je pre vás vhodnejší?

slovakia

left justify in out

Jednoduchý lízing

Táto „klasická“ forma leasingu je voľbou číslo jeden pre „bežného“ človeka, ktorý automobil nevyužíva na podnikanie alebo ho nekupuje pre svojich zamestnancov. Jednoduchý leasing je veľmi flexibilnou možnosťou ako získať svoj vlastný automobil. V skratke funguje nasledovne – vyberiete si auto, zaplatíte akontáciu (určité percento z ceny automobilu) a následne budete leasingovej spoločnosti každý mesiac splácať splátku s určitým úverom. V tej chvíli na aute jazdíte, no ešte je majetkom leasingovej spoločnosti. Po splatení úveru ho následne môžete odkúpiť do osobného vlastníctva za zostatkovú cenu.

 

Ak chcete získať jednoduchý lízing, tak musíte byť v prvom rade zamestnaný a mať adekvátny príjem k cene vozidla. Na príklade uvedieme, že ak ste práve skončili vysokú školu, zamestnali ste sa a máte absolventský príjem, tak si na leasing asi nekúpite drahé auto z luxusnej triedy. Musíte mať samozrejme aj čistý úverový register. Samotná splátka sa počíta jednoducho. Z celkovej ceny auta si vyčleníte peniaze na akontáciu, ktoré zaplatíte okamžite, následne splácate zvyšnú sumu do zostatkovej hodnoty s tzv. koeficientom navýšenia (úrokom).

 

Operatívny leasing

Pre firmy či podnikateľov je čoraz obľúbenejšou alternatívou operatívny leasing. Firma totiž potrebuje vozidlá pre svojich zamestnancov, musí ich však nutne aj vlastniť? Spolu s vlastníctvom auta predsa prichádzajú aj náklady na poistenie, servis či opravy, čo je jednoducho ďalší zamestnanec, ktorý by sa staral len o vozový park. Lepšou voľbou je operatívny leasing. Pri operatívnom leasingu sa firma či podnikateľ nestáva majiteľom auta, ale získava ho do držby na určitý čas, resp. počet najazdených kilometrov. Leasingová spoločnosť je stále vlastníkom auta a znáša všetky náklady na poistenia či opravy. Firma môže vďaka operatívnemu leasingu promptne obmieňať vozový park a získava v tejto oblasti oveľa vyššiu flexibilitu.

 

Trend v prospech leasingu

Dnes je trendom znižovať fixné náklady či už z pohľadu osobného alebo podnikateľského rozpočtu. V tomto smere je leasing jednoznačne trendom a je čoraz populárnejší. Medzi leasingovými spoločnosťami je pomerne silná konkurencia, čiže zákazníkom ponúkajú aj extra služby, a to zvlášť pri operatívnom leasingu. Leasing je moderná voľba pre zabezpečenie vozového parku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona