Ukrajina má biologické výskumné zariadenia, môžu ich získať Rusi

NETKY.SK • 9 Marec 2022, 09:28 • 2 min
Ukrajina má biologické výskumné zariadenia, môžu ich získať Rusi

WASHINGTON – Spojené štáty uviedli, že spolupracujú s Ukrajinou na tom, aby zabránili ruským silám zhabať biologický výskumný materiál, ktorý sa nachádza na Ukrajine. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Ukrajina má biologické výskumné zariadenia a v skutočnosti nás teraz dosť znepokojuje, že ruské jednotky – ruské sily – sa môžu snažiť získať nad nimi kontrolu,“ uviedla v utorok námestníčka ministra zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová na vypočutí pred americkými zákonodarcami, keď sa jej priamo pýtali, či má Ukrajina biologické zbrane.

 

„Takže pracujeme s Ukrajincami na tom, ako môžu zabrániť tomu, aby sa ktorýkoľvek z týchto výskumných materiálov dostal do rúk ruských síl, ak by sa priblížili,“ poznamenala Nulandová.

 

Americký senátor Marco Rubio na vypočutí poznamenal, že v rámci „ruskej propagandy“ existujú správy o odhalení plánu, že Ukrajinci plánujú uvoľniť biologické zbrane v koordinácii s NATO. Na Rubiovu otázku, že ak by na Ukrajine došlo k útoku biologickými alebo chemickými zbraňami, či by za tým boli Rusi, Nulandová povedala: „Nemám o tom žiadne pochybnosti, senátor.“ „A je to klasická ruská technika viniť toho druhého z toho, čo plánujú sami urobiť,“ dodala Nulandová.

 

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí 6. marca na Twitteri napísalo, že ruské sily našli dôkazy o tom, že Kyjev „zahladzuje stopy vojensko-biologického programu na Ukrajine“ financovaného Pentagonom. Podľa AFP výskumná organizácia The Atlantic Council so sídlom vo Washingtone tvrdí, že Kremeľ sa snaží ospravedlniť svoju inváziu na Ukrajinu pretláčaním falošného naratívu, že Ukrajina vyvíja špinavé bomby a biologické zbrane. Neexistuje však dôkaz, že Ukrajina takéto zbrane vyrába, dodala organizácia The Atlantic Council.

 

Možno vás zaujme: CIA vykresľuje Putina ako nahnevaného; vojna na Ukrajine mu nejde podľa plánu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies