Ivan Šimko končí vo funkcii ministra vnútra

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Ivan Šimko končí vo funkcii ministra vnútra

BRATISLAVA - Ivan Šimko končí vo funkcii ministra vnútra. Premiér Ľudovít Ódor v stredu navrhne prezidentke Zuzane Čaputovej odobratie jeho poverenia viesť rezort. Zdôvodnil to naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície.

slovakia

left justify in out

Premiér o tom informoval na tlačovej konferencii.

 

"Dôvera medzi ministrom vnútra Ivanom Šimkom a širokým vedením polície sa počas uplynulých týždňoch naštrbila natoľko, že napriek veľkému úsiliu pani prezidentky aj mňa a napriek intenzívnym rokovaniam sa ju nepodarilo obnoviť. Veľkú úlohu hrala nefungujúca vzájomná komunikácia, ktorá sa za dva mesiace stala zásadnou prekážkou ďalšej spolupráce," vyhlásil Ódor.

 

Premiér potvrdil, že hrozil odchod viac ako 20 príslušníkov z vedenia polície či inšpekcie. Ako priblížil, nešlo len o Šimkove vyjadrenia na sociálnych sieťach. "To nebol začiatok príbehu, ale skôr koniec, posledná kvapka," zhodnotil. Predseda vlády ubezpečil políciu aj celé Slovensko, že polícia má a naďalej bude mať v medziach zákonnosti voľnosť pri vyšetrovaní. Politizáciu a politické riadenie polície označil za neprípustné.

Koniec Šimka je podľa neho pre upokojenie situácie a znovunastolenie dôvery "najrozumnejším, i keď neľahkým východiskom". O Šimkovom záujme, aby bolo Slovensko fungujúcim právnym štátom a inštitúcie mohli fungovať, premiér nepochybuje. Rozdielne boli podľa neho niekedy predstavy o ceste k tomuto cieľu. Ocenil Šimkovu úlohu pri zabezpečení transparentných a férových volieb, ako aj pri téme migrácie na európskych fórach. Šimko je súčasťou vlády odborníkov poverenej vládnuť do zostavenia nového kabinetu po septembrových predčasných parlamentných voľbách. Keďže ide o dočasne poverenú vládu, nemožno ho odvolať. Po zbavení poverenia ho môže nahradiť niektorý z aktuálnych členov vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies