Jeden z islamistických lídrov dostal trest smrti

NETKY.SK • 17 September 2013, 11:50 • 2 min
Jeden z islamistických lídrov dostal trest smrti

DHÁKA - Jedného z lídrov zakázaného hnutia Bangladéšske islamské spoločenstvo (Džamáat-e-Islámí) odsúdil v utorok súd na trest smrti za masovú vraždu.

slovakia

left justify in out

Bangladéšsky Medzinárodný trestný tribunál odsúdil pôvodne Abdula Kadíra Mullu vo februári na doživotie, trest mu však Najvyšší súd sprísnil. Tribunál, ktorý súdi zločiny spáchané počas vojny o nezávislosť s Pakistanom v roku 1971, už poslal od januára tohto roku na smrť šesť islamistov. Rozsudok v utorok opäť vyvolal protesty prívržencov Džamáat-e-Islámí. Obhajoba už oznámila, že požiada o prehodnotenie trestu. Mullu súd usvedčil zo znásilnenia, vraždy a masovej vraždy vrátane zabitia vyše 350 bengálskych civilistov počas vojny s Pakistanom. Prokuratúra mu dala prezývku Mäsiar z Mirpúru, čo je predmestie Dkáky, kde spáchal väčšinu zo svojich zločinov.

Bangladéšsky vyšší súd v auguste zakázal stranu Džamáat-e-Islámí. Súd jednal na základe petície verejnosti, podľa ktorej sú stanovy strany v rozpore s ústavou. Verdikt môže strane zabrániť v účasti na budúcich parlamentných voľbách. Bangladéš je jednou z najväčších moslimských krajín sveta a podľa štatistík vyznávači islamu tvoria takmer 90 percent z tamojšej 152-miliónovej populácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies