Privilégium krásy alebo "pretty privilege": Majú to pekní ľudia v živote jednoduchšie alebo ide o stereotypný názor?

NETKY.SK • 6 December 2023, 15:00 • 2 min
Privilégium krásy alebo "pretty privilege": Majú to pekní ľudia v živote jednoduchšie alebo ide o stereotypný názor?

Podobne, vzhľad študenta v triede môže tiež ovplyvniť známky, ktoré dostanú. V štúdii z roku 2017 získali študentky v online kurzoch nižšie známky ako v osobných kurzoch. Podobne v štúdii z roku 2022 sa známky atraktívnych študentiek znížili, keď offline triedy prešli na online výučbu.

slovakia

left justify in out

Čo je to „pekné privilégium“? Toto privilégium funguje na princípe, že ľudia, ktorí sú považovaní za príťažlivejších – na základe spoločenských štandardov krásy – majú vo svete navrch a dostávajú veľa príležitostí a výhod, ktoré "obyčajní" ľudia nemajú.

Rovnako ako väčšina iných predsudkov, pekné privilégium je niečo, čo si pravdepodobne všetci uvedomujeme – či už sme to zažili na vlastnej koži alebo nie. Nestáva sa však často, že by sme si to boli ochotní priznať – alebo o tom dokonca hovoriť.

Pokiaľ ide o tých, ktorí majú pekné privilégium, ide o to, že nevedome alebo vedome sa s nimi vo všeobecnosti zaobchádza nadradeným spôsobom ako ostatní, kvôli ich „dobrému vzhľadu“. 

Úspešnejšia kariéra?

V profesionálnych sférach môže byť pekné privilégium odrazovým mostíkom úspechu. Výskum neustále ukazuje, že atraktívni jedinci sú s väčšou pravdepodobnosťou prijatí do zamestnania, povýšení a dostávajú vyššie platy. 

Podobne, vzhľad študenta v triede môže tiež ovplyvniť známky, ktoré dostanú. V štúdii z roku 2017 získali študentky v online kurzoch nižšie známky ako v osobných kurzoch. Podobne v štúdii z roku 2022 sa známky atraktívnych študentiek znížili, keď offline triedy prešli na online výučbu.

 Štúdie ukazujú, že „atraktívni ľudia dostávajú oveľa viac spätných telefonátov na pohovory

Halo efekt

Podobne Halo Effect znamená, že podvedome predpokladáme, že vzhľad ľudí je odrazom ich celkového charakteru. S ohľadom na túto skutočnosť nie je prekvapujúce, že fyzicky atraktívni jedinci sú vnímaní ako „spoločenskejší, dominantnejší, sexuálne vrúcnejší, duševne zdravší, inteligentnejší a sociálne zručnejší“.

Atraktívni ľudia často ťažia z tejto zaujatosti už od útleho veku, čo vedie k väčšej sebadôvere v dospelosti. Výskumníci tvrdia, že dôvera sa premieta do úspechov, keďže sebavedomí jednotlivci s väčšou pravdepodobnosťou vystúpia zo svojej zóny pohodlia. môže premietnuť do profesionálneho úspechu.

Rozhodujúci faktor pri randení

Štúdia z Chapman University zistila, že z požadovaných vlastností pre dlhodobého partnera 84 % účastníčok a 92 percent mužských účastníkov uviedlo „dobrý vzhľad“ ako základnú kvalitu (Chapman University, 2015). Zatiaľ čo iné faktory, ako je osobnosť, nevyhnutne zohrávajú úlohu v tom, kto nás považuje za atraktívnych, nie je možné ignorovať vplyv fyzickej príťažlivosti v oblasti randenia a romantiky. 

Výskum tiež ukazuje, že atraktívni ľudia sú vnímaní ako spoločenskejší, čo zase podporuje lepšie komunikačné schopnosti a viac potenciálnych vzťahov platonicky aj romanticky.

Pekní ľudia majú v podstate viac príležitostí na romantický úspech prostredníctvom vnímania špecifických pozitívnych vlastností inými. Sociálne zručnosti môžu byť len najlepším prediktorom celoživotného úspechu.

Nevýhoda opovrhovania

Výskum ukazuje, že atraktívne ženy môžu zažiť kognitívnu disonanciu alebo duševný konflikt, keď ťažia z pekného privilégia, pretože môžu súčasne čeliť opovrhnutiu, nepriateľstvu a nedostatku empatie kvôli svojim výhodám, čo vedie k poklesu ich duševného zdravia. Akokoľvek môžu byť postavené na piedestál, z rovnakých dôvodov môžu byť znehodnotené inými.

Pekné privilégium môže tiež viesť k nadmernému zdôrazňovaniu vonkajších kvalít, čo vedie k rozvoju nezdravého vzťahu k vlastnému telu, ktorý je založený na tlaku „udržiavať vzhľad“ alebo pokračovať v uznávaní krásy. Strata alebo absencia tohto privilégia celkovo podnecuje nedostatočnosť, sociálne porovnávanie a frustráciu, čím sa zdôrazňuje dôležitosť podpory inkluzívnejšej a rozmanitejšej definície krásy.

Atraktivita a zločiny

Jedným z najviac znepokojujúcich aspektov pekného privilégia je ten, ktorý obklopuje príťažlivosť a kriminalitu. Ako zistila štúdia Michaela G. Efrana, „atraktívni zločinci“ majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú miernejšie tresty v porovnaní s „neatraktívnymi zločincami“ za rovnaký zločin.

 Štúdia uvádza, že „spoločenské vnímanie, ktoré tvrdí, že atraktívnejší jedinci majú lepšie vyhliadky do budúcnosti ako menej atraktívni jedinci.

Zdroje:

https://www.myimperfectlife.com/features/pretty-privilege

https://www.lifeintelligence.io/blog/pretty-privilege-bias-what-we-can-do

https://www.forbes.com/sites/traversmark/2023/10/15/a-psychologist-explains-the-pretty-privilege-paradox/?sh=13fa02fa45fc

https://paisano-online.com/29347/opinion/commentary/the-ugly-side-of-pretty-privilege/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: shequalityblog.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies