Operná diva Jolana Fogašová očarila Carrerasa a spievala aj obávanému vodcovi Kaddáfimu

NETKY.SK • 20 September 2021, 16:4 • 2 min
Operná diva Jolana Fogašová očarila Carrerasa a spievala aj obávanému vodcovi Kaddáfimu

BRATISLAVA - Na mimoriadnom sobotňajšom predstavení Giacoma Pucciniho Tosca v Opere SND oslávila jedna z našich svetových operných speváčok, Jolana Fogašová, okrúhle životné jubileum. Aké? To sa o dámach predsa neprezrádza!

slovakia

left justify in out

Žena, ktorá očarila legendárneho režiséra Jozefa Bednárika, svetoznámeho tenoristu José Carerrasa a jej talent neunikol ani líbyjskému vodcovi.

 

Svetoznáma sopranistka Jolana Fogašová študovala operný spev na Konzervatóriu v Bratislave a neskôr na Vysokej škole múzických umení pod vedením profesorky Stracenskej. Počas štúdií sa zúčastnila interpretačných kurzov v talianskej Siene. Získala štipendium Klubu priateľov Viedenskej štátnej opery a je finalistkou medzinárodnej speváckej súťaže Pavarottiho.

 

Hosťuje po celom svete

 

V roku 1992 zahájila svoju úspešnú medzinárodnú kariéru a v tom istom roku sa začalo aj jej pravidelné účinkovanie v SND, ktoré pretrváva dodnes. V zdokonaľovaní interpretačnej techniky spolupracovala s profesorom Loiblom v Mníchove. Spievala koncert po boku svetoznámeho tenoristu José Carerrasa. V roku 2009 obhájila na VŠMU doktorát, kde od roku 2018 pôsobí ako pedagogička spevu.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Peter Nagy má nový klip a knihu! Netkám prezradil, prečo ju ilustrovala Zuzana Smatanová

 

V posledných sezónach sme mali možnosť počuť Jolanu Fogašovú na doskách SND ako Toscu, Abigaille, Lady Macbeth, Santuzzu, Carmen, Katrenu, Cudziu Kňažnú, Salome, Elzu von Brabant, Lucreziu Contarini a v ďalších známych dielach.

 

Operný repertoár speváčky sa zameriava na postavy oboru „soprano spinto d´agilita.“ Spolupracovala s mnohými významnými orchestrami ako napríklad Wiener Philharmoniker, Wiener Symphoniker, Münchner Philharmoniker, Orchestre Philharmonique de Radio France a mnohými ďalšími.

 

Hosťovala v štátoch ako Argentína, Belgicko, Česká republika, Čína, Dánsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Japonsko, Vilnius, Riga , Maďarsko, Nemecko Portugalsko, Rakúsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko.

 

Hudba jej bola súdená
 

O tom, že krásna sopranistka Jolana Fogašová nosí v hrdle zlato, niet pochýb. Svojím spevom si predsa získala už nebohého režiséra Jozefa Bednárika,  ohúrila španielskeho tenora Josého Carrerasa  a v jedenástich zaspievala aj obávanému líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

 

Možno vás zaujme: Speváčka Janais má novinku Domov. Odpremiérovala ju na stretnutí mládeže s pápežom

 

Hudba jej bola súdená. Dokonca si vo svojom odbore našla aj manžela, trombonistu Mareka Bubniča. „Desať minút pred začiatkom predstavenia, keď som mala spievať Carmen, prišiel za mnou do šatne a poprosil ma o fotku s autogramom,“ povedala o stretnutí s mužom svojho života. „Keď odišiel a zavrel dvere, zostala som akoby vo vzduchoprázdne, prečo odišiel. Hoci predtým som ho vôbec nepoznala,“  spomína s úsmevom. Dnes sú už 17 rokov manželia a tešia sa zo svojich dcérok Alji Elissy a Zary Bianky, ako uviedla pre denník Nový Čas.

 

V Kaddáfího paláci

 

Keďže speváčkin otec bol aktívny pilot a za socializmu vyučoval aj letcov v Líbyi, ich rodina často cestovala. „Keď som mala 11 rokov, v Líbyi som spievala  samotnému Kaddáfímu,“ spomína operná diva.
Československé veľvyslanectvo vtedy organizovalo večer pre líbyjského a hľadali deti, ktoré by mu zaspievali. „Veľvyslanec sa dozvedel, že otec tam má dcéru, ktorá vyhráva spevácke súťaže,“ a to rozhodlo. Tlačili na jej otca, nech ju pustí zaspievať Kaddáfimu ruskú pesničku.

 

Keďže o kontroverznom despotovi kolovali rôzne chýry, rodina tým nebola nadšená a najprv nesúhlasila. „Nakoniec museli otcovi zaručiť, že ma za ruku odvedú do paláca veľvyslanec a šéf leteckej armády a dopredu ma pustia len pri speve. Dodržali slovo, ale aj tak to tam bolo také nevyspytateľné...“ Len dva roky predtým sa totiž tri ženy z Československa nevrátili domov. „Niektoré dámy totiž absolútne nerešpektovali, že nemajú nosiť výstrihy a provokovali minisukňami,“ objasnila umelkyňa. O Kaddáfím bolo známe, že sa rád obklopoval krásnymi cudzinkami a mal háremy.

 

 

Blahoželania

 

Spevák, kolega, pedagóg, hosťujúci sólista SND Roman Krško: 

,,K životnému jubileu želám Jolane Fogašovej, aby aj naďalej okolo seba rozosielala tak úžasnú a dobrú energiu, nech jej hlas krásne znie a teší ešte mnoho rokov. Divákom by som poprial veľa krásnych a okúzľujúcich predstavení, nech nás aj naďalej svojim potleskom tešia. Je to pre nás tá najkrajšia odmena.“

 

K téme: Legendárna ABBA vydá po 40 rokoch nový album

 

MUDr.Rastislav Rozboril, súdny lekár z Nitry:

,,Ako veľmi exponovaný lekár občas potrebujem vypnúť. Denne pracujem neraz aj 17-18 hodín. Najväčším uvoľnením je pre mňa práve návšteva opery. S radosťou navštevujem veľké operné domy po celom svete len preto, aby som si vypočul nádherné operné diela a skvelých interpretov. Opera mi dáva nesmierne veľa. Všetky predstavenia s Jolanou Fogašovou sú pre mňa doslova sviatkom. K významnému životnému jubileu jej želám jej veľa zdravia, radosti, šťastia a lásky a nám, poslucháčom, ešte veľa predstavení s touto všestrannou umelkyňou.“

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona