Je to definitívne! EÚ zakázala predaj áut so spaľovacími motormi

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 6:49 • 2 min
Je to definitívne! EÚ zakázala predaj áut so spaľovacími motormi

LUXEMBURG - Opatrenie má pomôcť dosiahnuť klimatické ciele Európy, predovšetkým uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

slovakia

left justify in out

Európska únia schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi v Európe do roku 2035, informovalo v stredu nadránom 27 členských krajín EÚ. Snažia sa tak znížiť emisie oxidu uhličitého (CO2) na nulu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 

img
      

Návrh predložili v júli 2021 a toto rozhodnutie fakticky znamená zastavenie predaja vozidiel na benzín a naftu a úplný prechod na vozidlá s elektrickými motormi v Európskej únii od roku 2035.

      

Na žiadosť krajín ako Nemecko a Taliansko sa 27 členov EÚ dohodlo aj na tom, že budú zvažovať schválenie využívania alternatívnych technológií, ako sú syntetické palivá alebo plug-in hybridy, ak pomôžu dosiahnuť úplné odstránenie emisií skleníkových plynov.
     

Ministri životného prostredia na stretnutí v Luxemburgu tiež schválili päťročné predĺženie výnimky z povinností týkajúcich sa CO2, ktorú udelili výrobcom produkujúcim menej než 10 000 vozidiel ročne, do konca roka 2035. O týchto opatreniach musia teraz rokovať členovia Európskeho parlamentu.

 

imgimg

    

„Pre automobilový priemysel je to veľká výzva,“ pripustila francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnes Pannierová-Runacherová, ktorá utorkovému stretnutiu predsedala.
     

Ako však dodala, je to potrebné vzhľadom na konkurenciu z Číny a Spojených štátov, ktoré už výrazne stavajú práve na elektrických vozidlách. Tie vnímajú ako budúcnosť tohto priemyslu.

 

Prečítajte si tiež: Slovenské benzínky hlásia nedostatok paliva!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona