OSN upozornila na ekologickú hrozbu v súvislosti s tankerom pri pobreží Jemenu

NETKY.SK • 16 Júl 2020, 08:15 • 2 min
OSN upozornila na ekologickú hrozbu v súvislosti s tankerom pri pobreží Jemenu

KÁHIRA - Výkonná riaditeľka Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Inger Andersenová v stredu povedala, že čas na odvrátenie hospodárskej a humanitárnej katastrofy v súvislosti s ropným tankerom pri pobreží Jemenu sa kráti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa interných dokumentov, ktoré AP získala minulý mesiac, do strojovne tankera prenikla voda, čo spôsobilo poškodenie a zvýšilo riziko potopenia. Experti tvrdia, že poškodenie lode je nezvratné.

 

Zničí ekosystémy na celé desaťročia

Andersenová Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) povedala, že ropná škvrna z jemenského tankera FSO Safer zničí ekosystémy a život na celé desaťročia.

 

Zdôraznila, že aj napriek náročným podmienkam je potrebné najskôr odborne posúdiť situáciu a následne vykonať úvodné opravy.

 

Oblasť, kde loď kotví, majú pod kontrolou povstalci húsíovia, ktorí expertom z OSN bránia v prístupe k lodi.

 

 

Odborníci preto nemôžu posúdiť rozsah poškodenia a nájsť spôsob, ako z tankera odčerpať ropu a odtiahnuť ho do bezpečia.

 

Povstalci však podľa vyhlásenia OSN nedávno súhlasili, že expertom prístup k lodi povolia.

 

Jemenská vláda tanker japonskej výroby kúpila v 80. rokoch minulého storočia. Loď slúžila na uskladnenie ropy z ropných polí predtým, ako túto ropu exportovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies