NATO začalo s rozsiahlym vojenským cvičením na území Albánska

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 06:43 • 2 min
NATO začalo s rozsiahlym vojenským cvičením na území Albánska

TIRANA - Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) v Albánsku začala rozsiahle spoločné vojenské cvičenia. Manévre Defender-Europe 21, na ktorých sa zúčastňujú tisícky vojakov, sú prvé takéto veľké cvičenia na Západnom Balkáne od druhej svetovej vojny, vyjadril sa predstaviteľ americkej armády Joseph Scrocca.

slovakia

left justify in out

Naprieč Európou 

Na cvičeniach Defender-Europe, ktoré vedú USA, sa zúčastní okolo 28-tisíc vojakov z 26 krajín. Tí sa podujmú na simultánne operácie naprieč viac ako 30 výcvikovými oblasťami vo viac ako desiatke krajín od Pobaltia a Afriky až po Černe more a Balkán.

 

 

Zapojí sa aj loďstvo 
V Albánsku, ktoré je podľa Scroccu cenným bezpečnostným partnerom, sú americkí vojaci od 26. apríla a budú tam trénovať na rôznych vojenských základniach do 10. júna. Americká vojenská nákladná loď USNS Bob Hope tiež predvedie vyloženie ťažkej techniky na menšie plavidlá, ktoré potom prevezú náklad na breh.

 

img


Albánsky minister obrany Niko Peleshi uviedol, že okrem svojich vojenských základní krajina nasadí do cvičení tisíc vojakov. "Cvičenia dávajú dôležité posolstvo pre strategický význam Albánska," vyjadril sa minister pri inšpekcii Medzinárodného letiska Matky Terezy v Tirane, kde pristane väčšina síl zúčastňujúcich sa na manévroch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies